Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är det utskällda vattenspelet på Götaplatsen

Det har kostat 30 miljoner att bygga. Nu har det nya vattenspelet på Götaplatsen avtäckts och håller på att trimmas in.

 

Häromdagen var arbetet slutfört och avspärrningarna togs bort. Kvar är något som ser ut som en stor refug med mörka stenplattor, med ett antal fontäner som tycks kunna spruta vatten på olika höjd och med färgat ljus underifrån.

Men redan innan Göteborgs stads paradnummer avtäckts riktades skarp kritik mot hur projektet skötts. GP:s arkitekturskribent Mark Isitt var inte nådig i sin beskrivning.

"En berättelse som rymmer högmod, lättja, missunnsamhet, historielöshet och flera av kommunens tjänstemän."

LÄS OCKSÅ: ”En skiss på något som liknade en servett – så såg tredje förslaget ut.”

Ritningarna för vad som egentligen skulle byggas på Avenyn precis nedanför Götaplatsen har ändrats flera gånger under projektets gång.

"En rain garden kan förvandlas till skulptur kan förvandlas till mausoleum kan förvandlas till fontän. Eller vattenspegel, ingen vet riktigt vad som är att vänta. Allt till en kostnad om 30 miljoner kronor." skriver Mark Isitt.

Den nya Götaplatsen har fötts ur en fejd mellan stadsbyggnadskontoret och trafikkontoret. Där den förra vill bygga stad och den senare vill få till smarta transporter.

För de som saknat de hederliga gamla hållplatserna på Götaplatsen så kan man nu glädjas åt att lokaltrafiken kommer rulla på i sina nygamla hjulspår från och med lördag. Förutom de goa gamla linjerna 18 och 52 kommer även den relativt nya linje 55 stanna till där.

– Vi är tacksamma för att den nya Götaplatsen är färdigbyggd och hoppas att resenärerna blir glada, säger Lena Johansson på Västtrafiks presstjänst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.