Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Här är det du behöver veta om ”Borgen”

Nio långa år har gått sedan finalepisoden för den tredje säsongen av den danska succéserien ”Borgen”. Nu är serien tillbaka, mer träffsäker än någonsin.

När ”Borgen” sände sin tredje säsong 2013 skulle det vara den sista. Många överraskades därför när Netflix i april 2020 annonserade en ny säsong av det framgångsrika dramat, under namnet ”Borgen – Riket, makten och äran”. Nu har serien svensk premiär på Netflix. GP har sammanfattat allt du behöver veta.

Vad handlar det om?

Serien följer karaktären Birgitte Nyborg, spelad av Sidse Babett Knudsen, som blir vald till Danmarks första kvinnliga statsminister. I de tre första säsongerna ser vi henne kämpa för att balansera politiken och privatlivet.

I den fjärde säsongen av Borgen har Birgitte Nyborg nyligen blivit utrikesminister, och stora internationella frågor står på spel. Ett gigantiskt oljefält har hittats på Grönland och snabbt skapas politiska motsättningar. Aktuella frågor som klimatkris, säkerhetspolitik, maktspel i Arktis och hotet från Ryssland, och den komplicerade relationen mellan Grönland och Danmark diskuteras redan i seriens första avsnitt.

Vilka är med?

Många från den ursprungliga rollbesättningen är tillbaka i ”Borgen – Riket, makten och äran”. Utöver Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg gör också en annan huvudkaraktärer comeback: Birgitte Hjort Sørensen i rollen som Katrine Fønsmark, då presschef, nu chef på ett stort tv-bolag.

Andra är Søren Malling, som spelar Torben Friis, Mikael Birkkjær i rollen som Philip Christensen och Lars Mikkelsen, som återvänder som Søren Ravn.

Bland de nya ansiktena syns Mikkel Boe Følsgaard, Lucas Lynggaard Tønnesen, Özlem Saglanmak, Simon Bennebjerg, Johanne Louise Schmidt och Magnus Millang.

Adam Price som är seriens skapare är fortfarande manusförfattare.

Var kan du se serien?

Alla åtta avsnitt av den nya säsongen ”Borgen- Riket, makten och äran” finns att se på Netflix i Norden. I resten av världen har serien premiär den andra juni.

”Borgen – Riket, makten och äran”

Originaltitel: Borgen - riget, magten og æren

Premiär: 14 april 2022 på Netflix

Genre: Drama

I rollerna: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Mikkel Boe Følsgaard med flera

Manus: Adam Price, Maja Jul Larsen, Martin Lidegaard, Emilie Lebech Kaae

Regi: Per Fly, Mogens Hagedorn, Dagur Kári

LÄS MER: Nya "Borgen" landar mitt i den politiska hetluften

LÄS MER: Tv-recension: Politisk thriller i snabbt tempo

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.