Här är de mest lånade böckerna på bibblan

Göteborgarna ville läsa Leif GW Persson, Marie Hermanson och Lena Andersson.

ANNONS
|

Stadsbiblioteket samlar varje år statistik över de mest utlånade skönlitterära böckerna på stadens 28 bibliotek. Böcker som sällan syns för besökarna då de oftast står i hyllan för reserverade böcker.

Bland de 100 böckerna återfinns en roman med tydlig Göteborgskoppling högst upp på listan. Marie Hermansons Den stora utställningen kretsar kring några individers göromål vid tiden för Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 och blandar fakta med fiktion.

Malin Andersson, bibliotekarie och inköpare på Stadsbiblioteket, tror inte att den lokala kopplingen spelar så stor roll.

– Den kom ju ut i januari, så det fanns ju ett maximalt utgångsläge. Sedan är Marie Hermanson en folkkär och etablerad författare. Och det är en spännande bok, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Jojo Moyes väljer lugnet framför staden

Ferrante fortsatt populär

Även smalare böcker kan med rätt exponering av biblioteket locka många läsare. Två exempel är Sarah Perrys Ormen i Sussex på plats åtta, och Dorit Rabinyans Alla floder flyter mot havet som återfinns på plats 31.

– De har varit här på författarbesök. Då har vi också exponerat deras böcker.

En bok som sticker ut på listan är Maja Lundes Binas historia, som utkom 2016.

– Den har segat sig kvar ganska länge. Den handlar om miljön och binas betydelse för mänskligheten. Att den fortsatt är så populär handlar nog om alla diskussioner och vår miljö.

Näst mest utlånad var Jojo Moyes En andra chans, den avslutande delen i hennes trilogi om Lou Clark. På tredje plats hittar vi Lena Anderssons folkhemsskildring Sveas son.

"Hög litterär kvalitet"

LÄS MER:Einstein satte pennan i rörelse

På fjärde plats finner man Leif GW Perssons självbiografiska verk, Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt arbetsliv. En uppföljning på Gustavs grabb, som tog avstamp i författaren och kriminologens uppväxt.

Populär var även Elena Ferrantes Dagar av ensamhet. Den publicerades på italienska redan 2002, men författarskapet har som bekant fått en skjuts i och med Neapelkvartetten. En annan eftertraktad bok med några år på nacken var Margaret Atwoods roman Tjänarinnans bekännelse, kanske mer känd under originaltiteln Handmaid's tale, vilken blivit en hyllad tv-serie.

ANNONS

– Jag tycker listan håller en hög litterär kvalitet, med många böcker som fått bra recensioner, och inte så mycket underhållningslitteratur. Jag känner stor respekt för Göteborgs läsare, säger Malin Andersson.

Stadsbiblioteket bearbetar just nu statistiken för övriga bokkategorier.

FAKTA: Tio mest utlånade böckerna 2018:

1. Den stora utställningen, Marie Hermanson

2. En andra chans, Jojo Moyes

3. Sveas son: en berättelse om folkhemmet, Lena Andersson

4. Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt arbetsliv, Leif GW Persson

5. Förlåten, Agnes Lidbeck

6. Dagar av ensamhet, Elena Ferrante

7. Den svavelgula himlen, Kjell Westö

8. Ormen i Essex, Sarah Perry

9. Stanna hos mig, Ayòbámi Adébáyò

10. Plågsam kärlek, Elena Ferrante

Källa: Stadsbiblioteket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS