Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Här är de historiska bilderna på Notre-Dame

Världen håller andan efter måndagens brand i Notre-Dame, världens kanske mest kända katedral. Många befarar att stora delar av katedralens kulturarv för alltid gått förlorat.

Katedralen formgavs av Maurice de Sully och började byggas 1163 under kung Ludvigs VII:s regeringstid. Först 1345 stod den klar.

Den utgjorde ett viktigt led i den franska katedralgotik som växte fram under andra halvan av 1100-talet. Särskilt stor betydelse fick strävbågarna samt tvärskeppsfasaderna från 1250-talet. Interiören förändrades under påverkan av 1600-talets klassicism. Under franska revolutionen slogs bland annat den västra fasadens kungaskulpturer sönder. E E Viollet-le-Duc genomförde 1845—64 en rekonstruktion efter vilken Notre-Dame åter tett sig som en helhet.

Notre-Dame har klassats som ett världshistoriskt monument av FN. Katedralen har omkring 12—14 miljoner besökare om året.

Byggnaden pryds av skulpturer av mytologiska varelser, gargoyler, som ofta är sammansatta av flera djurkroppar. Den mest kända av dem är "Stryge", en demonliknande varelse som ser ut över Paris och vilar ansiktet i händerna.

Katedralen var skådeplatsen för Victor Hugos berömda roman "Ringaren i Notre-Dame" från 1831, där huvudpersonen Quasimodo, som beskrivs som puckelryggad, finner en fristad i katedralen där han anställs som klockringare.

Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att flera viktiga föremål räddades. Samtidigt uppger landets kulturminister Franck Riester att många av klenoderna har förts i säkerhet till stadshuset. Men många av Notre-Dames tusentals kulturföremål kan ha gått förlorade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.