Sin vana trogen inleder Göteborgs stadsbibliotek det nya året med att sammanfatta det gamla i form av olika topplistor. Först ut är listan över förra årets 100 mest utlånade romaner på Göteborgs bibliotek, och en sak står väldigt tydlig: den kvinnliga dominansen är fullständig.
LÄS MER: Efter Folkhälsomyndighetens miss – då öppnar biblioteken i Göteborg igen
De tio mest utlånade böckerna i Göteborg är samtliga skrivna av kvinnor. Där finns alla tre volymerna i Karin Smirnoffs omtyckta trilogi (”Jag for ner till bror”, ”Vi for upp med mor” och ”Sen for jag hem”) men också böcker av Susanna Alakoski, Nina Wähä och Åsa Linderborg. Toppar listan gör dock Göteborgsförfattaren Lydia Sandgren med sin debutroman ”Samlade verk”.
– Jaså? Vad roligt, det visste jag inte! Som den biblioteksälskare jag är gör det mig väldigt glad, säger Lydia Sandgren.
”Läsarnas erkännande betyder jättemycket”
Just bibliotek förekommer en hel del i ”Samlade verk”, där en av delarna i romanen är uppkallad efter biblioteket i Alexandria.
– Jag har suttit mycket på stans bibliotek, både på Universitetsbiblioteket och Stadsbiblioteket, och trivs verkligen i den miljön.
Vad betyder det för dig att toppa en sådan här utlåningslista?
– Det är ju läsarnas erkännande så det betyder jättemycket. Att skriva en bok som ingen läser känns ju rätt ... meningslöst, säger Lydia Sandgren.
LÄS MER: Lydia Sandgren Augustpris-vinnare med ”Samlade verk”
Noterbart med den här topplistan är också att endast tre av de 20 mest utlånade böckerna är skrivna av män. Men så har ju 2020 varit ett märkligt år på många sätt.
– Länge under pandemin, kanske fram till september, ökade bibliotekens utlåning. Särskilt i form av e-böcker men även vanliga böcker lånades i större utsträckning än vanligt. Sedan skärptes restriktionerna och därefter har utlåningen gått ned kraftigt, säger Anette Eliasson, sektorschef för biblioteken i Göteborg.
”Roligt och viktigt” att en Göteborgsförfattare toppar listan
Anette Eliasson har varit med om att sammanställa listan över förra årets mest utlånade romaner och säger sig inte vara särskilt överraskad av resultatet.
– Nej, jag är inte förvånad. Vi följer statistiken under året och det är alltid spännande att se vilka böcker som blir populära. Att det är en Göteborgsförfattare som toppar känns såklart särskilt roligt och viktigt.
Vad tänker du om den kvinnliga dominansen på topplistan?
– Det är väl så det ser ut. Andelen kvinnliga författare har ökat och det är ju många kvinnor som läser romaner. Det hör säkert ihop.
De 20 mest utlånade romanerna i Göteborg
20 ”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth
19 ”Lärarinnans sång” av Vigdis Hjorth
18 ”Löparna” av Olga Tokarczuk
17 ”En stund är vi vackra på jorden” av Ocean Vuong
16 ”Någon som du” av Marc Levy
15 ”Vuxna människor” av Marie Aubert
14 ”Julafton på den lilla ön i havet” av Jenny Colgan
13 ”Normala människor” av Sally Rooney
12 ”Svärmodern” av Moa Herngren
11 ”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman
10 ”Året med 13 månader: en dagbok” av Åsa Linderborg
9 ”Bomullsängeln” av Susanna Alakoski
8 ”Månsystern : Tiggys bok” av Lucinda Riley
6 ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff
5 ”Vi for upp med mor” av Karin Smirnoff
4 ”Bergens stjärnor” av Jojo Moyes
3 ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens
Missa inget från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.