Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Här är de åtta paren som tävlar i årets ”På spåret”

Den 32:a upplagan av SVT:s frågesuccé ”På spåret” bjuder på allt från hiphopartister och stjärnkockar, till omstridda tv-profiler och älskade allvetare.

Det var i september 1987 som ”På spåret” rullade ut från SVT Göteborg för första gången, och 34 år senare tutar frågeexpressen fortfarande på med full fart.

Faktum är att det inte finns något annat underhållningsprogram som ens kommer i närheten av att ha överlevt lika länge som Ingvar Oldsbergs gamla frågelåda. Ja frånsett ”Helgmålsringning” då – om vi tänker oss underhållningsprogram i vid bemärkelse – där SVT utan avbrott ringt in lördagseftermiddagarna i landets kyrkklockor sedan 1970.

LÄS MER: Ina Lundström är en av tre göteborgare i ”På spåret”

Årets säsong av ”På spåret” drar igång på fredag 26 november och når inte sin slutstation förrän tre månader senare, fredag 25 februari. Då först vet vi vilken duo som avgått med slutsegern.

På den långa vägen till final kommer ”På spårets” musikaliska underhållning att levereras av fyra olika husband:

  • Sven Ingvars med gästartisterna Molly Sandén, Maja Ivarsson och Slowgold.
  • Sara Parkmans orkester med gästartisterna Markus Krunegård, Selen Özan och Eric Bibb.
  • Sahara Hotnights med gästartisterna Tove Styrke, Frida Hyvönen och Rebecka Törnqvist.
  • Vargas & Lagola med gästartisterna Johnossi, Veronica Maggio, Agnes Carlsson, Roger Pontare och Seinabo Sey.

LÄS MER: Här är husbanden i "På spåret"

Men det är såklart de tävlande som står i centrum. Här är säsongens startfält.

Bild: SVT
Bild: SVT

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson

SVT-profilen och TV4-mannen. Den Kristallenbelönade programledaren och Afghanistanaktivisten Carina Bergfeldt debuterar i ”På spåret” tillsammans med TV4:s prålige politiske expertkommentator Marcus Oscarsson. Detta är två tv-nunor som retat upp folk till höger och vänster med sitt agerande – men som onekligen är duktiga på sina jobb. Det ska bli kul att följa team Bergfeldt/Oscarsson. Må deras hjul aldrig falla av.

Bild: SVT
Bild: SVT

Jason Diakité och Marcus Samuelsson

Rapparen och kocken. Sedan i juni 2020 har Sveriges mest älskade hiphopartist Timbuktu kört sin Black lives matter-inspirerade podd ”This time” tillsammans med Göteborgs internationella stjärnkock Marcus Samuelsson, baserad i Harlem. Deras engagemang och kunskap går inte att ta miste på, men hur väl rustade är de för att svara på Kristian Luuks spetsiga frågor? Förra gången Jason var med i ”På spåret” tog han sig till semifinal med Lina Thomsgård (2014). Antar att han siktar ännu högre i år.

Bild: SVT
Bild: SVT

Dilan Apak och Moa Lundqvist

Humorduon. I konkurrens med Cecilia Düringer och Jonatan Unge får nog Dilan Apak och Moa Lundqvist sägas vara tävlingens kanske minst välbekanta inslag, trots att duon har tävlat ihop i ”På spåret” tidigare. Utöver serien ”Dilan och Moa” har vi sett Dilan i barnprogrammet ”Maxat” och Moa i humorserien ”Dips”. Något av en dark horse som nog kan inbringa rätt goda odds för den som vill gambla på en slutseger.

Bild: SVT
Bild: SVT

Agnes Wold och Christer Lundberg

Göteborgsduon. Stadens älskade allvetare Agnes Wold i par med Göteborgs mysigaste skäggtomte och radioprofil Christer Lundberg – givetvis blir detta stor succé! I alla fall i tv-sofforna. Hur de klarar sig i studion när frågorna handlar om annat än jobbiga virus (Agnes) och knepiga relationer (Christer) återstår väl att se. Men visst tror och hoppas vi på att dessa älskvärda personer även hittar sin väg runt jordklotet.

Bild: SVT
Bild: SVT

Ina Lundström och Hanna Hellquist

GP-duon. Hanna Hellquist har jobbat som reporter på GP:s webbredaktion och Ina Lundström är som bekant före detta GP-krönikör och numera uppskattad Brôta på-poddare tillsammans med GP-profilen Kristian Wedel. Alltså: GP-duon. Att de båda är klipska och fantastiskt snabbtänkta visste vi redan, och vi förutsätter såklart att de också är allmänbildade och beresta. Givetvis önskar vi GP:s representanter i Sveriges största frågesport lycka till på färden. Vart är vi på väg? Majorna!!

Bild: SVT
Bild: SVT

Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg

Skytten och ankaret. Det låter som en trött pub i Gamla stan, men duon med förra skidskytten Magdalena Forsberg och Rapports pensionerade nyhetsankare Claes Elfsberg är faktiskt regerande svenska mästare i ”På spåret”. Det efter att de slog ut ”nödlösningen” Louise Epstein och Thomas Nordegren i en spännande final. Givetvis ligger firma Forsberg & Elfsberg i vinnarhålet även denna säsong.

Bild: SVT
Bild: SVT

Cecilia Düringer och Jonatan Unge

De ”okända”. Nja, varken radioprataren/komikern/skådespelaren Jonatan Unge eller programledaren/författaren Cecilia Düringer är väl okänd direkt, men i jämförelse med Johan Glans, Carina Bergfeldt och Claes Elfsberg ... så, jo, då är de rätt okända. Tur för duon att den här i övrigt så folkliga programserien premierar allmänbildning och att det inte är tittarna som röstar ut folk, då hade de varit körda från start. Nu är det betydligt svårare att säga hur långt de kan gå.

Bild: SVT
Bild: SVT

Irena Pozar och Patrik Arve

Redaktör’n och rocker’n. Precis som Forsberg/Elfsberg deltog även Irena Pozar och Patrik Arve i förra årets upplaga av ”På spåret”. Hur det gick? Ingen som minns, men då de inte tog sig till final är det heller inget som någon behöver komma ihåg. Däremot fick man intryck av att det nog är Irena som står för kunskap och allmänbildning och Patrik för ... tja, otippade och sköna kommentarer. Men hey, alla dynamic duos måste ha en fungerande arbetsfördelning.

Bild: SVT
Bild: SVT

Farah Abadi och Johan Glans

Skåneduon. Farah Abadi har rusat som oljad iller genom SVT och Sveriges Radio. Efter att ha slagit igenom i Bolibompa syns hon nu i varenda tv-program och har även lett bland annat ”Musikhjälpen” i P3. Detta blir tredje året i rad som hon tävlar i ”På spåret” och kanske blir det också tredje gången gillt. Mannen hon släpar med sig i tävlingen är tydligen en kämpande komiker från Eslöv. GP har inte lyckats hitta några fler uppgifter om honom än så.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.