Öl och cigaretter på uteserveringar, ölprovningar och gårdsförsäljning var något av det som debatterades under 2019.
Öl och cigaretter på uteserveringar, ölprovningar och gårdsförsäljning var något av det som debatterades under 2019. Bild: Nils Petter Nilsson/Claudio Bresciani/Björn Lindgren/TT

Här är alkoholreglerna det bråkades om 2019

Under måndagens möte i social resursnämnd togs den kontroversiella frågan om mängden öl som får serveras på provsmakningar upp. Politikerna väntas fatta beslut på nästa möte i december. Men det är inte den enda alkohollagtolkningen det har bråkats om 2019.

ANNONS
|
Omdebatterade alkoholregler

Provsmakning av öl

grade crossed
"Kommunen rycker bort mattan under fötterna på oss." Peter Iwers, som äger bryggeriet Odd Island, var en av de som reagerade när kommunen gick ut med ett förtydligande om att mängden öl som får serveras under en provsmakning ska baseras på alkoholhalten. På bryggeriet Beerbliotek fyllde man i genom att illustrera de specifika riktlinjerna med en bild i sociala medier.



Utspelet fick flera politiker att reagera och Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd, bjöd in bryggarna till ett dialogmöte. Även tjänstemännen lystrade och drog tillbaka de nya reglerna. "Vi har framställts som fyrkantiga byråkrater, men jag hoppas att det här visar att vi här angelägna om att lyssna och omvärdera saker", sade Michael Ivarson, direktör på social resursförvaltning.



Ärendet ligger nu hos politikerna i social resursnämnd som under december ska besluta om nästa steg.

Foto: Darryl de Necker/Beerbliotek
Omdebatterade alkoholregler
Bild: Anders Ylander

Folkölsförsäljning

grade crossed
Knappt ett år efter öppnandet tvingades folkölsbutiken Fölk att stänga. I våras meddelade tillståndsenheten att butiken var tvungen att sluta med ölprovningar och att den enklare charkuterimenyn inte var tillräcklig för att kunder skulle få ta med sig öl hem.



Butiksägaren Johan Lindberg behövde enligt tillståndsenheten utöka andelen livsmedel så att den var jämförbar med en "hyfsat stor bensinmack". Då gick inte affären längre ihop. "Det känns uppgivet. Vi har hela tiden gjort på det sätt vi trodde var korrekt", sade Johan Lindberg i samband med stängningen.

Foto: Anders Ylander
Omdebatterade alkoholregler
Bild: Thomas Johansson

Förenklade regler för Truckstop Alaska

grade crossed
"Underjordens kreativa massa utsätts för allt hårdare kvävningsförsök i den här jävla stan", skrev arrangörerna för den ikoniska Hisingsklubben Truckstop Alaska i ett pressmeddelande i september när det stod klart att de skulle slå igen dörrarna. I april 2018 gjorde myndigheterna ett tillslag mot klubben. Alkohol beslagtogs och en polisanmälan skrevs om brott mot alkohollagen. Därefter blev frågan politisk.



Nätverket Kultur åt alla skickade in ett förslag till stadens politiker om att förenkla alkoholtillstånd för kulturföreningar. Frågan kom upp på social resursnämnds bord i april. Efter en viss tvekan från Socialdemokraterna röstades förslaget ner av en enig nämnd.

Foto: Thomas Johansson
Omdebatterade alkoholregler
Bild: Claudio Bresciani/TT

Rökförbudet

grade crossed
Den första juli trädde den nya lagen om rökförbud i kraft, vilket gjorde det olagligt att röka på uteserveringar och i entréer. Bland stadens krögare tog man förändringen med jämnmod, trots ansvaret och skyldigheten att informera gäster. "Men det är lite jobbigt, dels för att lagen är ganska flummigt formulerad och dels att man ska vänta på prejudicerande fall", sade Lars Olsson som äger Folk i juli.



Om det varit relativt lugnt för stadens barer har den nya lagen varit desto mer kritisk för Göteborgs vattenpipecaféer. I september besökte myndigheterna fyra kaféer i stan och på samtliga bröt man mot tobakslagen. Två månader senare kritiserade polisen miljöförvaltningen för att besluten efter tillsynen har dröjt. Förvaltningen själva menar dock att det hela tar tid eftersom det rör sig om en ny lagstiftning.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Omdebatterade alkoholregler
Bild: Björn Lindgren/TT

Gårdsförsäljning

grade crossed
Förra året väckte riksdagen nytt liv i en utdragen debatt när de uppmanade regeringen att hitta en framkomlig väg för så kallad gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, som öl, vin och cider. Det var alliansen som tillsammans Sverigedemokraterna röstade för förslaget vars förutsättning är att Systembolagets position och alkoholmonopolet bibehålls.



Beskedet fick bland annat microbryggerier att jubla. "Det är jättekul! Vi tror att det här kan göras på ett smart och vettigt sätt", sade exempelvis Nils Hultkrantz på Stigbergets bryggeri. Andra var mer skeptiska, som riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) som kallade förslaget för alkoholpopulism. "Det har utretts två gånger tidigare och man har konstaterat att det inte funkar ihop med Systembolaget", sade hon då.



Frågan har fortsatt att diskuteras under 2019 och nu ska gårdsförsäljning utredas en tredje gång inom loppet av tio år.

Foto: Björn Lindgren/TT
Omdebatterade alkoholregler

Bubblare: Vem får bära din öl?

grade crossed
Det var ingen nyhet 2019 men fortfarande en snackis på stan – frågan om vem som får bära din öl? Under sommarmånaderna, när uteserveringar fyller några av Göteborgs gator, bubblar en kontroversiell lagtolkning upp. Det handlar om situationen när öl, vin eller annan alkohol ska bäras från baren till uteserveringen. I vissa fall saknas nämligen inhägnad mellan ytterdörren och uteplatsen. Då måste personalen bära den alkoholhaltiga drycken. Oberoende om det rör sig om tjugo meter eller en.



På den populära bargatan Andra Långgatan finns flera krogar som påverkas och det har fått en del att reagera. "Det är lagen som är konstig. Våra kunder kan inte ta ut en öl genom dörren för att dricka på vår uteservering, det är bara dumt", konstaterade bartendern Aby Wilson när GP för en tid sedan frågade gäster och personal om regeln.
Foto: Nils Petter Nilsson
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS