Här är årets vinterpratare i P1 2021/2022

Lika säkert som Kalle Anka på julafton kommer nu årets värdar för Vinter i P1. En författare, en ärkebiskop och en skådespelare som i år gör sitt nionde vinterprat finns bland årets namn. Här är hela listan.

ANNONS
|

Från juldagen fram till den första januari kan alla julfirare lyssna på vinterprat i P1, en tradition som såg dagens ljus 1969 men som hade nypremiär 2008. Gemensamt för de som pratar är att de tidigare hörts i sommar- och vinterprogram. Här är listan för 2021/2022:

Vinter i P1 2021/2022

25/12: Åsa Larsson, författare

grade crossed
Först ut i år är författaren Åsa Larsson. Hon har sommarpratat två gånger, men ska i säsongsbytet prata om en omvälvande upptäckt hon gjorde när hon precis hade avslutat sin senaste bok, "Fädernas missgärningar". Av en slump fick hon reda på att hennes farmors mor Eva-Lisa hade skrivit på en petition för kvinnlig rösträtt 1914. Larsson söker svar på hur det gick till sitt vinterprogram.
Vinter i P1 2021/2022

26/12: Antje Jackelén, ärkebiskop

grade crossed
På Annandagen hör vi ärkebiskop Antje Jackelén prata om vad som krävs för att förlåta och om korset som både glimmar och sticks. Jackelén valdes 2013 till Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, innan dess var hon biskop i Lunds stift. Hon är teologie doktor och har skrivit flera böcker, senast ”Otålig i hoppet” om existentiella frågor i pandemins skugga.
Vinter i P1 2021/2022

27/12: Olof Wretling, skådespelare, regissör, komiker

grade crossed
Skådespelaren Olof Wretling återkommer nu för nionde gången i Vinter i P1. Wretling har medverkat i SVT:s julkalender och har en rad roller i radioprogrammet ”Mammas nya kille”. Hans vinterprogram handlar om en förbjuden tanke och att maxa sin ålder.
Vinter i P1 2021/2022

28/12: Bianca Kronlöf, skådespelare, komiker, författare

grade crossed
Författaren och komikern Bianca Kronlöf släppte i höstas boken ”Brev till mannen”. Hennes vinterprat kommer också att handla om just män. Kronlöf är senast aktuell som Liana i tv-serien ”Deg”. Tillsammans med sin syster Tiffany gjorde hon flera säsonger av humorserien ”Full Patte” för SVT som hon också vann TV-priset Kristallen för.
Vinter i P1 2021/2022

29/12: Mikael Niemi, författare

grade crossed
Mikael Niemi slog igenom 2000 med ”Populärmusik från Vittula” som handlar om att växa upp i Tornedalen på 60- och 70-talet. Hans senaste bok ”Koka björn” är en deckare, men Niemi har skrivit flera romaner, ungdomsböcker, dramatik och lyrik. Hans vinterprat handlar om att tvingas slåss mot döden.
Vinter i P1 2021/2022

30/12: Bi Puranen, forskare

grade crossed
Bi Puranen är docent i ekonomisk historia och samarbetar med Institutet för framtidsstudier och Karolinska Institutet. Hennes vinterprat handlar om värderingar, sjukdomar, olika kulturers livsperspektiv och om varför migranters ovilja mot att vaccinera sig delvis är en myt.
Vinter i P1 2021/2022

31/12: Rickard Söderberg, operasångare

grade crossed
Operasångaren Rickard Söderberg har sjungit på flera av operavärldens stora scener och varit programledare i radio för ”Operahuset i P2” och i SVT för ”Gatans kör” och ”Hjälp! Jag ska gå på opera”. Han har också deltagit i ”Melodifestivalen”, ”Let’s dance” och ”Körslaget”. Hans vinterprat handlar om ”att balansera genom livet som en rymdvarelse i en grottmänniskas kropp”.
Vinter i P1 2021/2022

1/1: Mustafa Can, skribent

grade crossed
Sist men inte minst talar författaren och journalisten Mustafa Can på nyårsdagen. Han blev dubbelt prisbelönad för sitt första Sommar i P1 där han talade om kärleken till sin mor. Can har publicerat många uppmärksammade litterära reportage i stora nordiska tidningar och magasin, om allt ifrån politik och poesi till krigen i Irak och Syrien.

Vinter i P1 sänds i P1 kl. 13.00 och 22.05. Poddversioner av samtliga program släpps 25/12 kl. 07.00.

LÄS MER:Åsa Larsson vinterpratar: Utmanade mina fördomar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS