Bilden är tagen av konstnären bakom skulpturerna. Hon håller till i Svenshögen och har öppet under konstvandringen i Södra Bohuslän i påsk.
Bilden är tagen av konstnären bakom skulpturerna. Hon håller till i Svenshögen och har öppet under konstvandringen i Södra Bohuslän i påsk. Bild: Anna Svensson

Här kan du konstvandra i påsk

Våren betyder konstrundor på många håll i landet. Närmast ligger påsken med 97 konstnärer som öppnar upp sina ateljéer längs västkusten. Södra Bohusläns konstvandring har fler utställare än vanligt.
– Det blir lite av en folkfest, säger Lars Sestervik, ordförande i Södra Bohusläns konstvandring.

ANNONS
|

För 21 året i rad öppnar konstnärer upp sina ateljéer längs kusten. I år ställer nästan 100 medlemmar ut i Bohuslän när Södra Bohusläns konstvandring och Kvirr, konstvandringen i norra Bohuslän samarbetar.

Lars Sestervik är själv konstnär och arbetar med måleri, skulptur och glas. Han håller till i Svanesund på Orust och är ordförande i Södra Bohusläns konstvandrings förening.
Lars Sestervik är själv konstnär och arbetar med måleri, skulptur och glas. Han håller till i Svanesund på Orust och är ordförande i Södra Bohusläns konstvandrings förening. Bild: Lotta Wrenne

Strategi

Området är stort och det krävs planering för att navigera bland alla utställare.

– Man får göra en strategi utifrån var man bor, om man övernattar eller hur man gör. Antingen tittar man i katalogen och ser vilka som är mest intressanta, eller så går man på samlingsutställningarna som finns i alla kommuner. Många bestämmer sig för ett område per år, säger Lars Sestervik.

Bilvandring

Och trots att namnet på aktiviteten tyder på att den sker till fots – tar de flesta bilen. Storleken på utbudet och det geografiska området kräver oftast att man tar sig fram med bil.

ANNONS

– Det är ett jättestort, så det handlar mycket om biltransporter, det blir en bilvandring kan man säga. Det finns skyltar och flaggor som visar vägen, säger Lars Sestervik.

Konstvandringen ger besökarna förståelse för verken genom besök i ateljéer och konstnärens hemmiljö.

– Det är lite grann av en folkfest, att bara träffa andra och prata om konsten. Framförallt får man ett jättestort och personligt utbud. Även om det är ett större sammanhang får man inte den personliga närheten annars. Här kommer man nära ursprunget till verken mer än på andra ställen.

Nedan följer en lista över var du kan konstvandra i påsk.

Södra Bohusläns konstvandring, 19 till 22 april

grade crossed
Södra Bohusläns konstvandring är en förening yrkesverksamma konstnärer. Under påsken i år anordnar de konstvandringen i Södra Bohuslän för 21 året i rad, med totalt 50 konstnärer som öppnar upp sina ateljéer i Stenungsund, Kungälv, Tjörn, Orust och Uddevalla. En samlingsutställning sitter uppe på Galleri Koch i Stenungsund med smakprov från alla utställarna. Besökaren rekommenderas ta sig fram med bil, men det finns mindre områden att utforska till fots.



Bild: Göran Dalgren, konstnären bakom verket. Han håller till i Bokenäs och ställer ut under konstvandringen.

Kvirr konstvandring, 19 till 22 april

grade crossed
Kvirr är en förening och konstvandring som består av konstnärer och konsthantverkare från Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal och Lysekil. Under påskhelgen kan besökaren ta del av verk från 47 konstnärer som håller till i norra Bohuslän. En bra utgångspunkt för vandringen kan vara samlingsutställningen som visas på Solhems konsthall i Rabbalshede, med vernissage den 18 april. Kvirr samarbetar sedan förra året med Södra Bohusläns konstvandring. En gemensam karta över alla utställare finns på föreningarnas hemsidor. I samband med konstvandringen arrangeras även ett lotteri där besökaren har chans att vinna konstverk från utställarna.



Bild: Ewa Thibaud, konstnären som tillverkat halsbandet av glaspärlor. Hon ställer ut i Grebbestad under konstvandringen.

Konstvandring på Marstrand, 19 till 22 april

grade crossed
Under påskhelgen ställer omkring 20 lokala konstnärer ut sina verk på Marstrand. Besökaren har möjlighet att möta konstnären och besöka deras verkstäder och ateljéer. Flaggor kommer vara uppsatta på ön för att besökaren ska kunna hitta till de 18 utställningsplatserna.



Bild: Peter Reuterber, konstnär bakom akvarellmålningen. Han ställer ut på Marstrands Havshotell under konstvandringen.
Bild: Johan Nilsson/TT

Konstrundan på Österlen, 19 till 28 april

grade crossed
Konstrundan började i östra Skåne redan 1968. Nu mer är det Östra Skånes Konstnärsgille, ÖSKG, som är huvudarrangör för konstrundan på Österlen. Under påsken och veckan efter är det flera hundratals konstnärer och konsthantverkare av alla de slag som ställer ut hemma eller i ateljéer, gallerier, konsthallar, museum och samlingslokaler. Österlens konstvandring sträcker sig från Ystad till Kristianstad. I samband med konstrundan anordnas även ett lotteri där vinsterna består av 100 konstverk från utställare. Föreningen har en egen app att ladda ned med karta och annan information om konstrundan.


Bild: Johan Nilsson / TT

Konstrundan i Falköping, 18 till 22 april

grade crossed
42 gallerier och ateljéer i Falköping och området runt Hornborgasjön håller öppet under påskhelgen.
Det är ett brett utbud av tekniker och uttryckssätt med både erfarna och nya konstnärer. På flera platser finns även möjlighet att äta.



Bild: Mostphotos/ Anders Ludvigson
Bild: Picasa

Konstrundan i nordvästra Skåne, 19 till 28 april

grade crossed
Konstrundan i nordvästra Skåne anordnas av Nordvästra Skånes Konstnärsförening i år för 25 gången. 145 konstnärer från Landskrona i söder till Båstad i norr ställer ut och en samlingsutställning visas på Landskrona Konsthall. Under konstrundan kan besökaren även delta i ett lotteri med 76 vinster av en totalsumma på hela 117 600 kronor.



Bild: Monica Andoff, konstnären bakom bilden och utställare under konstrundan.

Vår konst i Enköping, 19 till 22 april

grade crossed
Enköpings konstrunda arrangeras i år för 21 gången och invigs på Enköpings museum. Besökaren kan ta del av 56 utställares verk i deras ateljéer runt om i kommunen. En samlingsutställning visas även på Enköpings museum. Under konstrundan kan besökaren ta del av ett lotteri med priser i form av utställarnas verk.



Bild: Enköpings kommun/ Upplevelseförvaltningen
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS