Sju av riksdagspartiernas partiledare var med och pratade om böcker. För det åttonde riksdagspartiet, Socialdemokraterna, medverkade inrikesminister Mikael Damberg, istället för partiledaren Stefan Löfven.
Sju av riksdagspartiernas partiledare var med och pratade om böcker. För det åttonde riksdagspartiet, Socialdemokraterna, medverkade inrikesminister Mikael Damberg, istället för partiledaren Stefan Löfven. Bild: Amir Nabizadeh

Här är böckerna våra partiledare läser

Under samtalet ”Vad läser ni – av plikt och lust?” under Bokmässan tipsade partiledarna om sina favoriter inom skön- och facklitteratur. GP listar vilka.

ANNONS
|

Läsandet i Sverige har under hösten åter igen varit uppe för debatt på landets kultursidor. Och många undrar säkert även vad för typ av böcker våra politiker helst av allt tycker om att försjunka i.

Under Bokmässans första dag bjöds passande nog därför partiledarna för Sveriges åtta riksdagspartier (förutom Stefan Löfvén som ersatts av Michael Damberg) in till ett digitalt seminarium om läsning.

Ett liknande seminarium ägde rum på Bokmässan år 2000 då Läsrörelsen drog igång sin landsomfattande kampanj. Då medverkade Lennart Daléus (C), Lars Leijonborg (FP), Alf Svensson (KD), Bo Lundgren (M), Lotta Nilsson Hedström (språkrör MP), Göran Persson (S) och Gudrun Schyman (V).

Samtalet direktsändes från Riksdagshusets bibliotek i Stockholm under vilket de själva även fick rekommendera en skönlitterär och en facklitterär bok var.

Samtalet anordnades av Bokmässan och Läsrörelsen och hade rubriken ”Vad läser ni – av plikt och lust?”. Bengt Westerberg som är förste ordförande för Läsrörelsen och tidigare varit partiledare för Folkpartiet, höll i samtalet.

ANNONS

Här är böckerna som partiledarna presenterade:

Här är böckerna våra partiledare läser
Bild: Amir Nabizadeh

Jimmie Åkesson (SD)

grade crossed
”Stadserien” (1960–68) av Per Anders Fogelström Fogelströms ”Stadserie” är en romancykel i fem band som skildrar Stockholms historia från 1860 till 1968. I den första romanen, ”Mina drömmars stad”, får vi följa Hennings vardag i arbetarstadsdelen Södermalm, och därefter hans ättlingar i de följande delarna. ”Gangstervåld: Den nya brottsligheten” (2020) av Fredrik Kärrholm Fredrik Kärrholm analyserar i ”Gangstervåld” brottsligheten i Sverige. Han har 10 års erfarenhet som polis, har studerat kriminologi i Cambridge och jobbat i utsatta områden där han bevittnat de kriminella gängens råhet.
Här är böckerna våra partiledare läser
Bild: Amir Nabizadeh

Ulf Kristersson (M)

grade crossed
”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” (2020) av Gui Minhai Den svenske förläggaren Gui Minhai har suttit fängslad i Kina i mer än fyra år utan rättegång. ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” är första gången hans dikter från fängelset samlats i en bok, utrustad även med ett förord av hans dotter Angela Gui och ett efterord av Kurdo Baksi. ”Familjen” (2020) av Johanna Bäckström Lerneby Journalisten Johanna Bäckström Lerneby har i mer än ett decennium följt familjen från Angered. I ”Familjen” berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort, om de som drabbats av deras brott och myndigheternas arbete. Läs GP:s recension av boken här.
Här är böckerna våra partiledare läser
Bild: Amir Nabizadeh

Annie Lööf (C)

grade crossed
”Ärren vi bär” (2017) av Caroline Engvall ”Ärren vi bär” av Caroline Engvall handlar om unga flickor som hittas döda på olika platser i Stockholm av vad som till en början ser ut som självmord. Samtidigt blir en journalist dödshotad för sina artiklar om flyktingkrisen och mäns våld mot kvinnor. ”Ett jävla solsken” (2017) av Fatima Brenner ”Ett jävla solsken” är en biografi över journalisten och pionjären Ester Blenda Nordström som wallraffade innan begreppet var myntat – som piga på bondgård, med samerna i Lappland och som passagerare på väg till Amerika. Läs GP:s recension här.
Här är böckerna våra partiledare läser
Bild: Amir Nabizadeh

Ebba Busch (KD)

grade crossed
”Kallocain” (1940) av Karin Boye ”Kallocain” är Karin Boyes mest kända roman om ett dystopiskt och totalitärt framtidssamhälle som genomsyras av hjärntvätt och övervakning. En övervakning som når sin kulmen med drogen som bär romanens namn, vilken får en att avslöja sitt allra innersta. ”Hjärnstark” (2016) av Anders Hansen Förra sommarens mest lyssnade sommarpratare Anders Hansens bok ”Hjärnstark” handlar om att bli mer stresstålig och att må bättre genom motion. Hansen går även igenom vad det beror på och hur du ska röra på dig för att få så bra resultat som möjligt.
Här är böckerna våra partiledare läser
Bild: Amir Nabizadeh

Nyamko Sabuni (L)

grade crossed
”Allt jag fått lära mig” (2018) av Tara Westover Boken av den amerikanska Tara Westover handlar om att isolerat växa upp som mormon och förbereda sig på domedagen istället för att läsa matematik. En dag berättar hennes bror att det finns en annan värld utanför hemmet. ”Homo Deus” (2015) av Yuval Noah Harari I ”Homo Deus” går Yuval Noah Harari igenom avskaffandet av döden, artificiellt liv, frågan om framtiden och vart vi egentligen är på väg. Vilka drömmar och mardrömmar kommer att prägla 2000-talet? Läs GP:s recension här.
Här är böckerna våra partiledare läser
Bild: Amir Nabizadeh

Jonas Sjöstedt (V)

grade crossed
”Bränn alla mina brev” (2018) av Alex Schulman Alex försöker förstå varför han är så arg genom att gräva i sin familjehistoria. Närmare bestämt i händelserna sommaren 1932. Han forskar i brev och dagböcker för att försöka hitta sanningen bakom en konflikt som sträcker sig hela vägen in i samtiden. Läs GP:s recension här. ”Ålevangeliet” (2019) av Patrik Svensson Den Augustvinnande ”Ålevangeliet” är en bok om världens mest gåtfulla fisk som gett upphov till ett eget mysterium, den så kallade ”ålfrågan”. Men det är också en bok om Patrik Svensson och hans pappa och hur ålen förde dem samman. Läs GP:s recension här.
Här är böckerna våra partiledare läser
Bild: Amir Nabizadeh

Per Bolund (MP)

grade crossed
”Binas historia” (2017) av Maja Lunde ”Binas historia” består av tre berättelser från olika tider: om biologen William i 1800-talets England, biodlaren George som 2007 konfronteras med bidöden och Tao som år 2098 lever i en värld utan bin. Gemensamt har berättelserna hur viktiga bina är för mänsklighetens överlevnad. ”Svälten” (2018) av Magnus Västerbro Augustvinnande ”Svälten” handlar om åren 1867–69 och en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia. Svälten blev inledningen på den massemigration som sedan ska äga rum i Sverige, inte minst till USA. Läs GP:s recension här.
Här är böckerna våra partiledare läser
Bild: Amir Nabizadeh

Mikael Damberg (S) (som var på plats i stället för partiledaren Stefan Löfven)

grade crossed
”En gentleman i Moskva” (2016) av Amor Towles I ”En gentleman i Moskva” skildrar Amor Towles en viss greve Rostov som blivit åtalad efter att ha skrivit en dikt. Han undgår dödsstraff men tvingas leva i husarrest under obestämd tid medan Sovjetunionen passerar decennium för decennium utanför. ”Kirke” (2019) av Madeleine Miller Kirke är gudinnan som i ”Odysséen” förför Odysseus och förvandlar hans besättning till grisar. I ”Kirke” lyfter Madeleine Miller ut henne ur berättelsen och ger henne en egen spännande bok om kamp och frihet. Läs GP:s recension här.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS