Visionsbild över framtida bad i Jubileumsparken
Visionsbild över framtida bad i Jubileumsparken Bild: Raumlabor Berlin

Göteborgarna behöver utomhusbassänger i hamnen

Att planerna på att bygga Jubileumsbadet lagts på is är en katastrof: ”Göteborgarna vill kunna hoppa upp på sina cyklar och trampa fem minuter till närmsta bad.”

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

LÄS MER:Jätteprojekten på Hisingen stoppas – miljardunderskott

Det här är tuuuuungt att skriva. Inte bara för att det i skrivande stund är 30 grader i skuggan och luften dallrar och datorn kokar och allt man vill är att göra en mollbergare rakt ner i älven. Utan för att Park- och naturnämnden nu bekräftat ryktet, att man satsar på jubileumsparken istället för jubileumsbadet. Att alla fyra bassänger ska utgå till förmån för planteringarna iland.

Anledningen kan du säkert gissa, den behöver jag knappast pekfingervalsa, att kalkylektikerna i kommunen ännu en gång räknat fel. De trodde sig ha 347 miljoner men de hade visst bara 141. Hoppsan.

Nu tänker du kanske, 141 miljoner, nog räcker väl det för att bygga ett utomhusbad? Den bassäng som guppar där idag kostade 19 miljoner, den flerfaldigt prisbelönta bastun inkluderad, och det är samma tyska arkitekter som ritar även denna gång, egensinniga Raumlabor från Berlin, alla planer och sektioner är klara, den charmiga Skrot-Nisse-estetiken förstärks, korrugerad plåt bär knixiga ramper förbi hopptorn och över barnpooler och 50-metersbassänger. Det ser spektakulärt ut. En arkitektur helt och hållet sprungen ur denna lappade och lagade Göteborgsmiljö – bygg den i Stockholm och den skulle se ut som Frankensteins monster på bal.

ANNONS

Så, jo, 141 miljoner räcker. Mer än väl. Den estimerade prislappen för den nya anläggningen är 58 miljoner. Med en beräknad driftkostnad på tre miljoner per år.

Men i sådana fall, tänker du vidare, varför väljer då Park- och naturnämnden att satsa på grönt istället för blått, på blad istället för bad? Har de folkvalda fått solsting?

Om det ändå vore så väl. Istället handlar det om slapphet. Om slentrian. Om politiker och tjänstemän som helst vill gå på sommarlov. På Park- och naturförvaltningen planterar man blommor och träd, klipper gräs och rensar sly. På Park- och naturförvaltningen är vatten något man vattnar växter med.

Göteborgarna vill kunna hoppa upp på sina cyklar och trampa fem minuter till närmsta bad.

På sikt, när Frihamnen väl är bebyggd (om nu någonsin Frihamnen blir bebyggd, vill säga, det är just bristen på exploateringsintäkter som gör att budgeten mer än halverats) kommer Jubileumsparken helt säkert fylla sin funktion, de boende kommer att behöva sin grönyta. Och kanske blir parken värd ett besök, Raumlabors Berlin-vänner på Atelier Le Balto har tillsammans med arkitekterna på göteborgska Mareld föreslagit ett böljande landskap med vallar och nedsänkta gläntor som ger lä när nordanvinden piskar i. Lekytorna är utformade av New Order på Stigbergsliden i samarbete med lokala konstnärerna Patrik Bengtsson och Daniel Götesson, klätterställningarna minner om PO Ultvedts underbara knasigheter, eller Jean Tinguelys och Niki de Saint Phalles skulpturer.

ANNONS

Men, bästa politiker, var sak har sin tid! Det är inte en park Göteborg behöver just nu. Det är ett hamnbad. Och ett till och ett till och ett till. För göteborgarna vill komma närmare älven. Göteborgarna vill kunna hoppa upp på sina cyklar och trampa fem minuter till närmsta bad. Precis som de kan göra till närmsta park.

Riv upp beslutet nu!

Läs fler texter av Mark Isitt

LÄS MER:Mark Isitt: Endast spillror återstår av det historiska Partille

LÄS MER:Huset på Medicinareberget ruskar liv i liket

LÄS MER:Var är Göteborgs publika signaturbyggnader?

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS