Gwynnocent eller Gwyuilty?
Gwynnocent eller Gwyuilty? Bild: Rick Bowmer

Caroline Hainer: Gwyneth Paltrow hade redan vunnit över oss alla

”Gwynnocent eller Gwyuilty”? Gwyneth Paltrow må ha friats från skuld, men det är inte det viktiga. Mediekarusellen kring rättegång spelar henne rakt i händerna oavsett. Är det något skådespelerskan och entreprenören är känd för så är det att förvandla kontroverser till vinst för sitt varumärke, skriver Caroline Hainer.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Rättegången mot Gwyneth Paltrow tycks mer farsliknande för varje dag. Summering: en rik 76-åring hävdar att skådespelerskan mejat ned honom i skidbacken 2016, med följd att han inte längre kan njuta av dyra viner på grund av hjärnskada. Paltrow hävdar att det var hon som blev nedmejad och kräver en symbolisk summa på en dollar, samt att 76-åringen ska betala advokatkostnaderna.

Den begeistrade åklagaren kan inte sluta ge skådespelerskan komplimanger – för hennes längd, för hennes skor, för att hon är kompis med Taylor Swift och för att hon (enligt egen utsago) är generös med dricks. Gwyneths egen advokat kör med charader när han försöker att återge vad som hände där i skidbacken.

ANNONS

Natten till fredag svensk tid kom beskedet från juryn – olyckan var inte Gwyneth Paltrows fel.

När högprofilerade rättegångar direktsänds, precis som Depp vs. Heard gjorde, blir det spektakel och ett gediget grundmaterial till memes för minst ett år framåt. För visst finns det underhållningsvärde i två rikingar som bråkar om vem som behövt göra störst inskränkningar i lyxtillvaron, även om dessa aldrig kommer ens i närheten av att påverka deras livsstil på riktigt.

Desto mer anmärkningsvärt är det att Paltrows klädval får mest uppmärksamhet i allt detta. ”Hur du skapar en ’jag är oskyldig’-rättegångsgarderob”, skriver brittiska Vogue. ”I rättssalen är det Paltrows kläder som talar”, skriver amerikanska Vogue och utvecklar med ett kryptiskt ”Fem saker hon lärt oss om hur man undviker att förlora när det gäller att klä sig”.

2018 sa Paltrow att hennes stora talang ligger i att omvandla de största kontroverserna till trafik till Goops hemsida. ”Jag kan göra pengar på folks himlande med ögonen”.

Så hur klär hon sig? ”Paltrow har effektivt skilt på ödmjuk anständighet och power glam”, skriver The Washington Post om hennes mjuka kashmirkofta, hennes gröna tweedkappa och tjocka, vita polotröja. ”Kläderna förmedlar två budskap: Hon var bara en vanlig morsa på skidsemester och hon är för känd för att slösa tid på sånt här.”

Förtroendet för det amerikanska rättssystemet är superlågt. Bara en tredjedel av amerikanerna har tilltro till domstolsväsendet och rekordlåga 25 procent känner förtroende för Högsta domstolen enligt färska Gallupsiffror. Amerikanerna har skäl för sin misstro, den internationella civilrättsorganisationen World Justice Project placerar USA på 115:e plats av 140 länder över listan på bäst fungerande rättssystem.

ANNONS

Antagligen ökar inte förtroendet av att tidningar som LA Magazine skojar till det med rubriker som ”Gwynnocent eller Gwyuilty?”.

Men de spelar Gwyneth rakt i händerna. 2018 sa Paltrow att hennes stora talang ligger i att omvandla de största kontroverserna till trafik till Goops hemsida. ”Jag kan göra pengar på folks himlande med ögonen”. Hon är en rik, modemedveten kvinna – varför skulle hon inte klä sig dyrt och modemedvetet? Hon är dessutom smartare än hon framställs – på Goops hemsida säljs likadana smycken, solglasögon och den stickad tröja som numera figurerat i press över hela världen och förevigats som memes. Rättegången är över men Paltrow hade redan vunnit.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:76-åringen om Paltrow: Blodisande skrik

LÄS MER:Advokat oväntad snackis i Gwyneth Paltrow-rättegång

LÄS MER:Paltrow om skidolyckan: Trodde det var ett skämt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS