Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Werner
Björn Werner

Björn Werner: Gustav III:s magi snart som bortblåst

GP:s kulturchef menar att akademiledamöternas käbbel i media är ett ovärdigt förvaltande av Svenska Akademiens största tillgång: sin roll som upphöjd institution.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Skakat förtroende. De senaste veckornas skandaler har blivit en såpopera på kultursidorna som är ovärdigt Svenska Akademien, skriver GP:s kulturchef Björn Werner.. Bild: Lars Pehrson
Skakat förtroende. De senaste veckornas skandaler har blivit en såpopera på kultursidorna som är ovärdigt Svenska Akademien, skriver GP:s kulturchef Björn Werner.. Bild: Lars Pehrson

Trams.

Något annat ord kan jag faktiskt inte hitta för de scener som utspelar sig i och omkring Svenska Akademiens ändlösa flod av pinsamma utspel de senaste dagarna. Ett högpotent trams som undergräver hela institutionens raison d’être.

LÄS MER: Horace Engdahl: "Sämsta sekreteraren sedan 1786"

Ändrar stadgarna. Ständige sekreteraren Sara Danius öppnar för uppluckrade regler kring livsstidsmedlemskapetefter att tre medlemmar under fredagen hoppat av arbetet under kuppartade former. . Bild: Anders Wiklund/TT
Ändrar stadgarna. Ständige sekreteraren Sara Danius öppnar för uppluckrade regler kring livsstidsmedlemskapetefter att tre medlemmar under fredagen hoppat av arbetet under kuppartade former. . Bild: Anders Wiklund/TT

Först Kjell Espmarks, Peter Englunds och Klas Östergrens kuppartade avhopp under fredagen. Därefter ständiga sekreteraren Sara Danius plötsliga utspel om uppluckrade regler kring livsstidsmedlemskap. Läckorna från advokatfirmans utredning. Upprop i Svenska Dagbladet. Horace Engdahls tarvliga brösttoner och angrepp mot den ständige sekreteraren. För att inte tala om de bedrövliga affärer som uppenbart pågått i bakgrunden under många år. Inte nog med att Akademiens ledamöter låtit detta haveri byggas upp under decennier - en sörja som säkert lika mycket beror på ingrodda personkonflikter som de senaste avslöjandena. Att en efter en dessutom, när en konfliktsituation uppstått, vänder sig till medierna och därmed förvandlar hela sin anrika verksamhet till en slaskig dokusåpa för kultursideläsarna att snaskigt följa i väntan på en ny säsong av Paradise hotel. Det är ovärdigt Svenska Akademien. Det är ärligt talat ovärdigt de flesta verksamheter, utom möjligen just Paradise hotel.

LÄS MER: Östergren, Englund och Espmark lämnar Svenska Akademien

Svenska Akademien är inte Paradise hotel

För medan Paradise hotels enda uppgift är att skapa något att snacka om på lunchen är Svenska Akademiens uppgift något helt annat. Även om det inte står uttryckligen i stadgarna är det givetvis så att De Adertons roll inte bara att ”arbeta uppå det svenska språkets renhet, styrka och höghet”. Hade det varit det enda uppdraget hade man för länge sedan sett sig utkonkurrerad av ett otal mer seriösa och väl lämpade aktörer i universitetsvärlden. Privata och statliga stiftelser med mindre hysteriskt antikverade stadgar och konstiga traditioner som livsstilsmedlemskap och omröstningar med svarta kulor hade minst lika bra kunnat dela ut de många miljoner som akademin nu årligen delar ut.

Det är inte däri som Akademiens egenvärde ligger. Och det är inte däri som akademiledamöternas största ansvar vilar. Akademien och därmed ledamöternas stora uppgift är att bevara den air av utomvärldslighet och upphöjd värdighet som kommer med anrika och oföränderliga traditioner och institutioner. För det är ju denna svårfångade air som är förklaringen till att Nobelpriset till skillnad från Polarpriset verkligen är ett stort pris också internationellt. Det är inte för att just dessa arton är världsbäst på att bedöma litteratur. Det är minst lika mycket på grund av oantastligheten och hemlighetsmakeriet.

LÄS MER: Östergren, Espmark och Englund är oansvariga

Svenska Akademien är alltså i grund och botten ett enormt luftslott som kräver allas välvilja för att fortsätta ha en särställning. För att bevara den måste ledamöterna 1) följa traditionerna och 2) agera värdigt. Eller åtminstone inte akut ovärdigt.

Avförtrollningen ett faktum

De senaste dagarnas agerande börjar helt blåsa luften ur detta. För det är sant att Akademien efter DN:s avslöjanden har en hel del pinsamheter och skandaler att städa upp efter sig. Men ju mer man tvättar verksamhetens smutsiga byk i offentligheten utan intern koordinering, desto mer uppenbart blir det att kejsaren är naken. Eller för att prata med sociologen Max Weber – avförtrollningen är ett faktum. När dimman lättnar och institutionens värdighet rämnar ser vi alla vad de egentligen är: arton mer eller mindre uppblåsta personer ur Sveriges kulturelit som gnabbas om småsaker och personliga oförrätter över ärtsoppa medan de lyssnar på Bob Dylan. Varken mer eller mindre.

LÄS MER: Kjell Espmark: "Det skändligaste jag har läst i hela mitt liv"

Att man nu på bara några dagar lyckas ta stora kliv mot att helt rasera ett rykte som byggts upp under århundradena verkar de flesta ledamöter, oavsett läger helt bortse ifrån i sin privata strävan efter att framstå som vad de nu vill framstå som. Värdiga? Allt annat än. Att agera så inför den verksamhet man är satt att förvalta är minst lika opassande här som i vilken annan verksamhet som helst. Sara Danius borde gjort som ledare i andra organisationer skulle göra när det blir grava problem: ta in en krishanterare eller gruppsykolog om verksamheten nu är så bottenkörd att parterna inte ens klarar av att prata med varandra.

Förhoppningsvis är det inte försent att rädda den lyster av upphöjdhet som Akademien fram tills nyligen ändå lyckats upprätthålla. Det går om man återvänder till försonande samtal bakom lyckta dörrar. Men fortsätter dialogen med varandra med medierna som dysfunktionella medlare är avförtrollningen snart ett faktum.

Den pust av magi som Gustav III en gång blåste in i Akademien har snart pyst ut helt.

Akademiens beskyddare. Gustav III grundade Svenska Akademien. Men snart har magin pyst ut helt.. Bild: Hasse Holmberg / TT
Akademiens beskyddare. Gustav III grundade Svenska Akademien. Men snart har magin pyst ut helt.. Bild: Hasse Holmberg / TT