Modell av kuben och dansen på klipporna, gjord av Lars Persson.
Modell av kuben och dansen på klipporna, gjord av Lars Persson.

Gun Lund dansar på Burö

I helgen myllrar Öckerö kommun av konsthantverk och konstnärer när konstrundan Konstvågen arrangeras. En av konstnärerna som deltar är koreografen och dansaren Gun Lund.

ANNONS

Du dansar ditt verk Riktning plan rum ute på Burö på lördag och söndag. Berätta mer!

– Ja, det ska bli jätteroligt! Det är fjärde året vi är med i Konstvågen. Min man Lars Persson kör publiken i skytteltrafik i båt ut till ön. Sedan får man gå 300 meter på stigarna och bergen här ute fram till platsen vi har valt för dansen.

Gun Lund, koreograf och dansare, hyllar sin tidigare kollega Lena Hopsch på Burö i helgen. (arkivbild)
Gun Lund, koreograf och dansare, hyllar sin tidigare kollega Lena Hopsch på Burö i helgen. (arkivbild) Bild: Lisa Thanner

Verket är en hyllning till Lena Hopsch, skulptören och forskaren i arkitektur, som avled i vintras, som du samarbetade med under lång tid. Är det första gången det uppförs?

– Ja, eller det är snarare ett slags rekonstruktion av den koreografi jag gjorde i samband med hennes avhandlingsarbete, 2008. Då fraktade vi ut en en kub till en kobbe i skärgården och filmade en koreografi som utgår från tankarna kring det tredimensionella rummet. Nu har min man gjort en ny modell av kuben här ute på Burö, där vi har sommarhus.

ANNONS

Du och Lena Hopsch arbetade tillsammans med arkitekturstudenter, hur såg arbetet ut?

– Vi hade gemensamma workshops, där jag genom dansen bland annat gav studenterna en bild av hur det var att uppleva rummet rent fysiskt, till exempel ett rum med lågt i tak. Studenterna fick också undersöka rörelsemönster i olika byggnader, vi arbetade bland annat i Asplunds rådhus, i Chalmers kårhus av Wingårdh och i Världskulturmuseet. Det var väldigt spännande.

Hur minns du Lena Hopsch i dag?

– Hon gjorde ett stort arbete för Chalmers. Det var spännande att hon, som var skulptör från början, också hade blicken som bildkonstnär. Som person var hon alltid lika entusiastisk och oerhört ambitiös.

Att dansa på klippor är inget nytt för dig, ditt verk I gudars skymning gjordes för att dansas på Vadholmen i Kungälv redan 1989 och du har dansat på många andra underlag än just ett klassiskt scengolv. Hur är det egentligen att dansa på klippor?

– Man börjar med att ta sig an underlaget. Fotens isättning i marken avgör vad du kan göra. Det är det som är arbetet: att ha med dansarna ut för att gå, röra sig, balansera på marken. Sedan väljer man var publiken ska vara, bestämmer vilken linje dansarna ska rita i landskapet. Förresten planerar vi att göra I gudars skymning igen nästa år. Det blir 30-års jubileum, vi har gjort den var tionde år sedan 1989. Det känns väldigt roligt.

ANNONS

Konstrundan Konstvågen arrangeras på öarna i Öckerö kommun helgen 4-5 augusti. Ett hundratal konstnärer, hantverkare och slöjdare deltar.

Gun Lunds dansverk framförs på Burö både lördag och söndag klockan 14 och 16. Båt avgår cirka 30 minuter före varje föreställning från Burö färjeläge på Hälsö.

Gun Lund är koreograf och konstnärlig ledare på danskompaniet E=mc2 Danskonst i Göteborg, som hon driver tillsammans med maken Lars Persson, också han konstnärlig ledare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS