Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Guldbaggechans för Christer Wahlbergs film ”Du är alltid 20”

Som tonåringar festade de och tog droger. Men Christer Wahlberg förlorade sin bäste vän i en överdos GHB. Nu har hans film om vännen Guldbaggenominerats.
– Det är lite svårt att ta in, säger filmaren överlyckligt strax efter beskedet.

I filmen ”Du är alltid 20” porträtterar Christer Wahlberg sin bäste vän Patrik Bergquist som dör i en snödriva utanför en festlokal i Kållered 2003 efter att ha överdoserat drogen GHB.

LÄS MER: "Clara Sola" har flest chanser på Guldbaggegalan

Nu kan filmen vinna en Guldbagge i kategorin Bästa kortfilm.

– Det är lite svårt att ta in, men så jäkla roligt alltså, säger Christer Wahlberg som på torsdagen fick besked genom att följa direktsändningen då filmerna offentliggjordes.

– En sådan här utmärkelse betyder väldigt mycket. Filmen uppmärksammas på ett helt annat sätt än vad jag trodde när jag satt ensam i mitt klipprum och försökte få till en personlig berättelse.

Trio kortfilmer från Göteborg

LÄS MER: De prisas på Tempo dokumentärfestival

Även Simone Norberg har Guldbaggechans för kortfilmen ”Bad lesbian” där 19-åriga Alexandra blir kär i en kille fast omgivningen uppfattar henne som lesbisk. Den tredje kortfilmen i konkurrensen är Lina Mannheimers ”Man med duvor”.

– Det är ju lite kul att alla vi som tävlar är från Göteborg. Jag har sett de andras filmer och de är superbra båda två. Så juryn kommer att få det tufft! konstaterar Christer Wahlberg.

Vad tror du att din vän Patrik hade tänkt om det här?

– Jag tror att han är jätteglad. Eller...jag känner på mig att han hade tyckt att det här var någonting jättefint. Det känns som att filmen har nått ut till många och det är jättehärligt.

LÄS MER: Sex, sanningar och nätdejting i filmen "Parning"

Filmen ”Du är alltid 20” går just nu att se på SVT Play. Guldbaggegalan hålls på Cirkus i Stockholm den 24 januari 2022 med Gina Dirawi som konferencier.

Läs mer om årets Guldbaggenomineringar här.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.