Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Guide till scenkonstfestivalen Fringe festival i Göteborg 2021

På Gothenbrug Fringe Festival får mer eller mindre oetablerade scenkonstnärer från hela världen möjlighet att framträda. Det är dans inspirerad av Homo Erectus, människor som möter isbjörnar och opera som framförs bakom mask. GP Kulturs Mikaela Blomqvist tipsar om några punkter i årets program.

1947 reste åtta oinbjudna teatergrupper till en stor scenkonstfestival i Edinburgh i hopp om att kunna locka den redan befintliga publiken till att se deras okända produktioner. Det blev början på Edinburgh Fringe Festival som numera ges under en knapp månad. Med flera tusen framträdanden på några hundra arenor räknas det som världens största festival med konstnärlig inriktning.

Sedan några år tillbaka finns i Göteborg Gothenburg Fringe Festival. Liksom i Skottland är syftet att ge utrymme åt oetablerade scenkonstnärer och i år ges festivalen mellan den 8 och 13 september. Uttrycken varierar från dans och teater till musik, spoken word och cirkus. Det är inte lätt att orientera sig i det digra utbudet men här är några programpunkter som verkar särskilt intressanta:

LÄS MER: Sinnligt och välgjort på Göteborg fringe

”Show Down” spelas 9/10 kl 21 och 10/9 kl 17 på Teater Trixter

Tyska backsteinhaus produktions dansföreställning sträcker sig årtusenden bakåt i tiden då den uppehåller sig vid den utdöda människoarten Homo Erectus och hennes förhållande till Homo Sapiens.

”Mask and Man” spelas 10/9 kl 19 och 12/9 kl 18 på Kulturtemplet

Maria Hanssons ”Mask and Man” går under beteckningen ”naturopera”. Tre maskerade människor sjunger och söker sin identitet. Mörkt och stämningsfullt att döma av trailern.

The Clown on the Fifth Floor spelas 10/9 kl 18 och 12/9 kl 17 på Nefertiti

Den unga svenska performanceartisten Storm Dunder lovar att förflytta publiken till en alternativ verklighet. En berättelse om att vara skurk, hjälte eller bara barn.

”In Search of our Common Ground” spelas 9/9 kl 19, 11/9 kl. 19.30 och 12/9 kl 16 på Esperantoscenen

Den från Hong Kong tillresta Siu Hei Chung blandar föreläsning och performance för att undersöka den samtida teaterns möjligheter. Kan den på något sätt återvinna den roll den hade i det antika Grekland? Inga svar utlovas.

”An Ice Thing To Say” spelas 10/9 kl 18 på Kronhuset och 11/9 kl 19 på Kulturtemplet

Vertebra Theatre använder sig av isskulptur, musik och fysisk teater för att gestalta mötet mellan en människa och en isbjörn. Med utgångspunkt i socialpsykologen Erich Fromms bok ”Att ha eller att vara” ställs frågor kring miljöförstöring och civilisation.

LÄS MER: Black metal-predikan på Fringe Festival

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.