Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Guide: Här är Kulturnattas guldkorn!

På fredag är det återigen dags för Kulturnatta. GP:s kulturredaktion plockar guldkornen ur årets 170 punkter och guidar dig via spådamer, kolgruvor och kortfilmsfestivaler.

Äkta Spåman Tarot

Göteborgs konsthall, Götaplatsen. Performance, 19.00-23-00, fri entré.
Varför fånga dagen när man kan älta det som varit? Göteborgs konsthall har bjudit in Linda Spåman, som osäkrar kulturnatten med sina tarotkort. Lyckliga barndomar undanbedes. Dessutom kommer det att ges korta visningar av den hyllade utställningen Innan vi glömmer varje heltimme. Och i verkstaden kan alla hugade skapa tillsammans.

Jens Lekman x Kolgruvan

Kolgruvegatan 12, Ringön. Utställning, 16.30 - 22.00: Fri entré. Jens Lekman 23.00 - 00:15, 100 kr.
För första gången kommer Kolgruvan på Ringön att ansluta sig till Kulturnatta, och det är vi glada för. De visar abstrakt konst i form av installation, video, måleri och skulptur av konstnärerna Emilia West, Karolina Engman & Patrik Bruzelius, Michelle Arborelius, Sara Hellåker, Tuva Gustavsson och Emil Ibrahim. Jens Lekman avslutar kvällen med en intim spelning.

Nordisk höstkväll – Romanser i Fürstenbergska galleriet

Göteborgs Konstmuseum, 20:00-21:00, fri entré.
Göteborgs konstmuseum bjuder in till en romantiska kväll. Men inte i form av Bella notte och nosrullade köttbullar. Istället bjuds det på en uppsjö nationalromantik.
I Fürstenbergska galleriet återfinns verk av konstnärer som Richard Berg, Carl Larsson och Anders Zorn. Under Kulturnatta utlovas det att dessa ska vävas ”samman i nordiska klangfärger och stämningar.” Mer konkret blir det ett möte med musik genom sopranen Mia Rådström och pianisten Daniel Björkdahl, som ska framföra musik av bland andra Peterson-Berger, Stenhammar och Sibelius.

Lady Bug festival

Bio Roy, Kungsportsavenyen 45, 13.00-23.30. Fri entré. Kortfilmsmarathon från kl 20.45.
Gröna drinkar, quiz och kvinnohistoria, kortfilmer och forskarsamtal. Hela Kulturnatta går att tillbringa på Bio Roy, som lockar med färgstarka kvinnor både på bioduken och i biografens foajé. Programmet kickar igång med filmen Colette, där Keira Knightley syns som författaren och varitéartisten som chockade samtiden med frispråkiga romaner om kvinnors sexualitet. Bland kvällens gäster märks Historiskans chefredaktör Eva Bonde, genusvetaren Lisa Lindén och Arghavan Agida, initiativtagaren bakom konstprojektet Artdom/freedom.

Sinnenas Kulturnatta i Kronhusområdet

Postgatan 6-8, 17.00–21.00, Fri entré.
Kronhuset, det sex våningar höga tegelhuset från 1600-talet lockar med upplevelser för fem sinnen. Konstnären Eva Wirén skapar en illustration i rikssalen tillsammans med besökarna. Guidade visningar kryddas med ljud på vindarna och musik av Göteborg wind orchestra. Smaker från olika tidsåldrar utlovas, liksom doftupplevelser från förr. Dessutom kan besökarna känna sig fram på olika grejer utomhus på Kronhusgården och Kronhusparken.

Annedalshuset, Brunnsgatan 15

Tittarna tycks inte få nog av SVT:s släktkrönika Vår tid är nu. Som GP:s flera gånger berättat är stora delar av dramat inspelat i och runt Göteborg, helt enkelt eftersom våra miljöer är så mycket mer genuina och tidstrogna än de man förgäves sökte efter i Stockholm. Den som vill fördjupa i hur inspelningarna har gått till är välkomna till Föreningen Annedalspojkar och Annedalsflickor vars lokaler använts under inspelningarna. Unika bilder och personlig guidning är att vänta.

Europaafton

Svenska kyrkan, Oscar Fredriks kyrkogata 1, 21.00 Vad är ens Europa? Kontinentens yttre gränser är oklara, länderna olika, nationalismen utbredd. Och just därför är enigheten länderna emellan så viktig. Om den inte finns så vet vi av erfarenhet att krig ligger nära till hands. Men gemensamt kan Europas länder som vi de senaste 70 åren gjort skapa fred, samarbete och rikedom. När nu Europatanken hotas att rivas sönder av klimatkriser och populism är den extra viktig att hålla fast vid. Så låt anden svepa över kontinenten när Oscar Fredriks Sinfonietta, Kammarkör, Ceclilakör samt Varbergs Motettkör och solister låter Beethovens nionde symfoni ljuda i sin helhet i Oscar Fredrikskyrkan ikväll.

Kulturnatta i Trädgårdsföreningen

Palmhuset i Trädgårdsföreningen är Göteborgs oas. Sällan mer så än under Kulturnatta. När oktobermörkret faller och kylan kryper på är det skönt att dra sig in i det tropiska klimatet och lyssna på de audiovisuella konstnärerna Marit Bodsø Brodersen & Maria Norseth Garli som "undersöker förhållandet mellan bild och ljud" och Erik Errka Petersson som hamrar loss på sin dödsorgel. Dessutom blir det eldshow under träden vid Ravelinkullen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.