Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gui Minhai är hedersmedlem i Svenska PEN som aktivt har arbetat för hans frigivning sedan hans försvinnande den 17 oktober 2015. Bild: Anders Wiklund/TT
Gui Minhai är hedersmedlem i Svenska PEN som aktivt har arbetat för hans frigivning sedan hans försvinnande den 17 oktober 2015. Bild: Anders Wiklund/TT

Gui Minhai får pris av Svenska PEN

Den 15 november delar Svenska PEN ut årets Tucholskypris till Gui Minhai i hans frånvaro. "PEN kommer arbeta för hans fall till den dagen han släpps fri", säger deras ordförande.

I oktober var det fyra år sedan bokförläggaren och författaren Gui Minhai frihetsberövades av den kinesiska staten, utan rättegång. Nu tilldelar yttrandefrihetsorganisationen Svenska PEN honom årets Tucholskypris som varje år delas ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 kronor och kommer i år att delas ut av kulturminister Amanda Lind på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november. Som symbol för Gui Minhais frånvaro kommer en tom stol att placeras på scenen.

LÄS MER: Fyra år sedan Gui Minhai frihetsberövades

– Vi är väldigt glada att kunna ge priset till Gui Minhai, även om han på grund av sin fångenskap inte kan ta emot det själv. PEN kommer arbeta för hans fall till den dagen han släpps fri, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN, i ett pressmeddelande.

Gui Minhai är hedersmedlem i Svenska PEN som aktivt har arbetat för hans frigivning sedan hans försvinnande den 17 oktober 2015. Han hålls sedan dess isolerad och är nekad både juridisk prövning och besök från svenska myndigheter.

Vad han faktiskt står anklagad för vet vi fortfarande inte i dag, skriver Svenska PEN i sitt pressmeddelande, men att kinesiska myndigheter medgett att han är ”föremål för tvångsåtgärder”.

LÄS MER: Glöm inte göteborgaren Gui Minhai

Svenska PEN:s motivering till priset är:

"Under många år drev Gui Minhai ett förlag och en bokhandel med bas i Hongkong. Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai. Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet."

Förra årets pristagare var den iranska människorättsjuristen och skribenten Nasrin Sotoudeh.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.