Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Gud kan lika gärna finnas på Skansen

Söndag. Scannar nyhetsflödet och förundras över vad vissas oförmåga att skilja på nyhets- och opinionstext kan leda till. Detta är en opinionstext, skribenten svarar för åsikterna, försäkrar Skaraborgs Allehanda under ett kåseri där skribenten skräms av en fladdermus i sommarstugans sovrum.

Flödet domineras för övrigt av nazister i Almedalen, vilka är något mer skrämmande än fladdermöss. Anser jag. Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för åsikterna.

Måndag. Vaknar när 16-åringen går iväg till sitt livs första sommarjobb. Ett rivet prinsesslott ligger kvar på golvet sedan gårdagen. Lyckligtvis är det spåren efter en gästande småbarnsfamilj och inte efter en dotter som över natten gått från prinsesslekar till att bli löntagare. Någon måtta får det vara på tidens framfart.

Tisdag. Offrar Allsång på Skansen för den andra public service-kanalens serie Jakten på Gud. Avsnittet visar upp intressanta paralleller mellan modern kosmologi och religionernas skapelsemyter. Gud själv verkar å sin sida vara svårfångad. Hen skulle lika gärna kunna finnas på Skansen.

Onsdag. Läser att Gert Nilson, Göteborgsförlaget Korpens grundare, sorgligt nog har avlidit. Gläds dock åt Peter Rundkvists formulering i GP:s lilla minnestext: ”Bokförlaget Korpen lever, men Gert har börjat på ett nytt projekt.”  Likaså gläds jag åt en annan nyhet i samma tidning, om att forskare nu fastslår att regelbunden kaffekonsumtion kan förlänga livet. De flesta av oss vill ju ändå efter bästa förmåga dröja ut det gamla projektet.

Torsdag. Passerar hörnet Kungsgatan-Ekelundsgatan, där en röd tegelsten är inmurad i en annars gulbrun tegelvägg. För några år sedan, då jag höll i en frågespalt i den lokala kvällstidningen, undrade en läsare varför stenen fanns där. Jag frågade fastighetsägaren, Stadsbyggnadskontoret och byggnadsbolaget: Är det en signatur från en murarmästare? En murare som tröttnat på likformighet? Eller ett religiöst statement? Persiska mattvävare väver in ett fel i mattan för att visa sin ödmjukhet inför den allsmäktige – den ende fullkomlige – och på samma sätt har kanske en murare byggt in en skönhetsfläck på väggen?

Ingen visste, men det var kanske lika bra. Idag som alltid när jag passerar hörnet påminns jag om betydelsen av det udda, det som aldrig svarar mot vårt behov av det rationella och lättförklarliga. Gud är en röd tegelsten.

Fredag. Vetenskapen lär oss ibland att vi kan lära av djuren, men för mig går gränsen när jag läser om Max Planck-institutet i Kölns studier av en afrikansk variant av arten killifisk. Forskarna har kommit fram till att fiskarna förlänger sina liv med upp till 41 procent genom att äta sin avkommas avföring. 

Lördag. Sitter på en uteservering. Dricker kaffe. Betraktar varje riktigt gammal människa som passerar med en viss skepsis.
 

Nästa lördag: Ingrid Norrman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.