Björn Sandmark, vd på Göteborgs stadsteater, vill ge kulturen samma ställning som bostäder, utbildning och social omsorg. Det skriver han och ett 15-tal andra kulturchefer i en debattartikel i DN.
Björn Sandmark, vd på Göteborgs stadsteater, vill ge kulturen samma ställning som bostäder, utbildning och social omsorg. Det skriver han och ett 15-tal andra kulturchefer i en debattartikel i DN. Bild: Jonas Lindstedt

Grundlagsskydda kulturen – krav från Stadsteaterns vd

Björn Sandmark, vd på Göteborgs stadsteater, kräver starkare skydd för kulturen. I en debattartikel vill han ge kulturen samma ställning som bostäder, utbildning och social omsorg.

ANNONS

Det är i en debattartikel i Dagens Nyheter under rubriken "Vi kräver starkare skydd för kulturen i grundlagen" som Björn Sandmark, vd för Göteborgs stadsteater, och drygt 15 andra kulturchefer i landet uttalar sitt stöd för kulturen och kräver att regeringen tillsätter en utredning för att lyfta kulturen och ge den samma dignitet som bostäder, utbildning och liknande tunga områden.

– Debattartikeln var ett initiativ från Riksteatern och jag tycker det var ett lovvärt och bra initiativ, säger Björn Sandmark.

Varför har ni skrivit den?

– Därför att vi måste fundera på vart Sverige är på väg och säkerställa att alla i landet får tillgång till kultur. Det är inget radikalt vi kräver, att regeringen tillsätter en utredning, det är en väl beprövad svensk metod.

ANNONS

Ni ser med "bestörtning" på den "alarmerande utvecklingen" på kulturens område. Varför går ni inte längre i ert upprop?

– Sverige är ett land med väl utvecklad demokrati och det är viktigt att man gör saker på rätt sätt. Alltför spektakulära utspel är lätta att vifta bort. En seriös debatt är nog det mest effektiva.

Vad är det framförallt som ni vill lyfta fram i er debattartikel?

– Att den viktiga principen om armlängds avstånd mellan politiker och kultur upprätthålls och att konsten får vara fri, understryker Björn Sandmark.

Oro i Göteborg

I kulturchefernas debattartikel nämns bland annat det kritiserade beslutet i den SD-styrda kommunen Sölvesborg om att inte längre köpa in utmanande samtidskonst. "Det ger en oroande fingervisning för vad som kan ske på nationell nivå om några år", skriver artikelförfattarna bland annat.

LÄS MER:Nu ska kulturnämnden bestämma vad som ska läggas ner

Men redan idag är kulturen satt under hårt tryck, inte minst här i Göteborg. På måndagen kommer kulturnämnden att sammanträda för att fatta beslut om drastiska nedskärningar, något som skapat stor oro runt omkring i Kulturgöteborg.

LÄS MER:Här uppträder Jens Lekman – till stöd för biblioteket

Vad tänker du om de sparkrav som ligger på kulturnämnden?

– Det är kulturnämndens sak att hantera, jag har inga kommentarer kring det.

Ser du någon intressekonflikt i att du som chef för Göteborgs stadsteater skriver debattartiklar om hur kulturpolitiken ska bedrivas?

ANNONS

– Nej, det gör jag inte. Vi har yttrandefrihet i det här landet och artikeln är ingen instruktion om hur kulturpolitiken ska bedrivas utan syftet är att man bör utreda hur man kan säkra tillgången till kultur i hela landet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS