Grith Fjeldmose (V) blir nytt kommunalråd i Göteborg från årsskiftet.
Grith Fjeldmose (V) blir nytt kommunalråd i Göteborg från årsskiftet. Bild: Nils Petter Nilsson

Grith Fjeldmose (V) ser fram emot att "bada i politik"

Pensionerade operasångerskan Grith Fjeldmose (V) gör debut i Göteborgs kommunstyrelsen efter årsskiftet.

ANNONS
|

– Det känns omtumlande och hedrande. Det är en jätteutmaning, men om kamraterna tror på mig ska jag nog klara mig, säger hon, dagen efter att Göteborgs nya kommunstyrelse valts.

– För ett halvår sedan hade jag inte en tanke på att bli kommunalråd. Men jag blev superglad när jag blev tillfrågad.

LÄS MER:Det här blir Göteborgs nya "regering"

Grith Fjeldmose har varit medlem i Vänsterpartiet i 20 år men mestadels betraktat politiken "utomparlamentariskt", som hon säger. Hon kom in i politiken via fackligt arbete på Göteborgsoperan, har suttit i distriktsstyrelsen och valberedningen i omgångar och i utbildningsnämnden och SDN i Backa under en period i början av 2000-talet. På senare tid har hon varit förste vice ordförande i kulturnämnden och nu tar hon alltså ett steg närmare makten. Om än i opposition.

ANNONS

– Nu får jag möjlighet att vara med och påverka politiken på den högsta nivån i Göteborg.

Vad ser du mest fram emot?

– Att ha en arbetsplats med folk runt omkring mig som jag kan bolla med. Jag har ju jobbat som sångerska, det här är första gången jag har ett kontor att gå till. Och så ser jag fram emot att bada i politik.

LÄS MER:Vänsterpartiet vill ge mer pengar till kulturen

Vilka frågor vill du driva?

– Vi är tre vänsterpartister i kommunstyrelsen och har inte fördelat ansvarsområdena ännu, men kulturen har jag ju fokuserat på tidigare. Jag hoppas även kunna fortsätta i kulturnämnden.

Vilka kulturfrågor tycker du är viktigast?

– Vänsterpartiet vill gärna se att den fria kulturen får mer pengar. Men jag har inte så stora förväntningar på det nu när det blev en blå budget. Jag tycker kulturen är för uppsplittrad i Göteborg, kulturskolan och kulturhusen ligger till exempel på stadsdelsnämnderna och annat ligger på Göteborg & Co. Det gör det svårt när vi ska diskutera med regionen.

Jag skulle också önska att hyrorna inte tog så stor del av budgeten.

LÄS MER:Alliansen tar över makten i Göteborg

Hade du räknat med att bli oppositionsråd?

– Efter valresultatet förstod jag att risken var rätt stor. Det är roligt att vara med och bestämma, men samtidigt kan man kanske vara ideologiskt friare i opposition.

ANNONS

Hur förbereder du dig nu?

– Jag har följt fullmäktigegruppens arbete under hösten och sedan jag blev nominerad har jag läst in mig på handlingar och program för att förbereda mig mentalt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS