Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grith Fjeldmose, andre vice ordförande i kulturnämnden . Bild: Nils Petter Nilsson
Grith Fjeldmose, andre vice ordförande i kulturnämnden . Bild: Nils Petter Nilsson

Grith Fjeldmose (V): "Det är förödande"

Kulturnämnden behöver spara runt 30 miljoner och nu ska politikerna välja vilka verksamheter som ska läggas ner.
– Det är precis så förödande som jag trodde att det skulle vara när jag såg alliansens överordnade budget för staden, säger Grith Fjeldmose (V), andre vice ordförande i kulturnämnden.

Sex bibliotek, satsningar på film, dans och kulturskola. Musik för äldre och kultursommarjobbare. Det är något av det som nu är hotat när kulturnämnden ska besluta om budget för 2020.

Precis som förra året har tjänstemännen tagit fram förslag på vad politikerna kan skära i för att få budgeten att gå ihop. I år är dock beloppet större, totalt 30 miljoner kronor, och 13 miljoner kronor kommer tas från befintliga verksamheter. Förvaltningen konstaterar att man nu behöver lägga ner hela verksamheter.

Grith Fjeldmose menar att det är en förödande situation.

– Nu sitter vi och ska prioritera olika nedskärningar i stället för att prioritera satsningar, säger hon.

LÄS MER: Massiva nedskärningar hotar Kulturgöteborg

Tycker att det är alliansens ansvar

Hon säger att den rödgrönrosa oppositionen kommer att invänta alliansens yrkande om vad som ska läggas ner, eftersom de anser att alliansen bär ansvaret för situationen. Därför vill hon inte peka ut någon verksamheter som är särskilt viktig.

– Den här staden har inte för mycket kultur. Det är inte för mycket som spelas på Speldags. Det är inte för mycket som görs för de unga. Det är inte för många bibliotek. Det finns ingen luft i verksamheten som vi bedriver.

Så allt är lika viktigt?

– Ja, det kanske låter tråkigt. Det talas om kärnverksamhet, vilket inte riktigt finns i mitt vokabulär, men jag kan inte se annat än att allt det här är kärnverksamhet.

"Extremt tufft för de anställda"

Utöver att 10,5 miljoner kronor ska sparas inom sektorerna Bibliotek och Fri konst och kultur, ska stödet till Film i Väst på 2,5 miljoner strykas. Den största summan sparas dock in på personalen då 16,7 miljoner kronor i satsningar på nyrekryteringar och arbetsmiljö nu skjuts på framtiden.

– Det är förödande i sig. Man är inte eniga om det här med facket heller. Man har knappt hunnit förhandla det, säger Grith Fjeldmose och fortsätter:

– Under länge tid har inte vakanser tillsatts. På det sättet har man skjutit problemet framför sig. Det är redan svårt och nu blir det extremt tufft för de anställda.

LÄS MER: Här är verksamheterna som hotas

Ann Catrine Fogelgren (L), kulturnämndens ordförande. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Ann Catrine Fogelgren (L), kulturnämndens ordförande. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

"Allt är öppet tills klubban har fallit"

Ann Catrine Fogelgren (L) är kulturnämndens ordförande. Hon håller med om att det är en tuff situation. Däremot tycker hon att Grith Fjeldmose tar i väl hårt.

– "Förödande" tycker jag är ett för starkt ord. Det är klart, Vänstern och Miljöpartiet vill höja skatten och även annat. Gör man det har man förstås andra möjligheter, säger hon.

När GP pratar med henne ska hon strax in i ett möte för att besluta om vilka verksamheter som ska prioriteras nästa år.

– Det är naturligtvis ett tufft förslag men det är ingenting som är bestämt ännu. Nu ska vi diskutera hur vi går vidare och titta på varje enskild punkt.

Kan du redan nu säga något som ni inte är beredda att ge upp?

– Vår prioritet har länge varit barn och unga. Sen har vi också äldre. Personer som har svårare att få tillgång till kultur. Det är våra ingångar. Sedan är naturligtvis biblioteken något vi värnar. Så det är bekymmersamt. Vi ska försöka göra en så bra lösning som möjligt.

Är det möjligt att ni väljer andra lösningar än förvaltningen föreslagit?

– Allt är öppet tills klubban har fallit.

När du ser det här förslaget. Tycker du fortfarande ni gjorde rätt med budgetramarna?

– Ja, under de förutsättningar vi har. Det är inte bara vi som får se över våra kostnader. Det är fler i staden som får göra det. Men det är klart att jag som älskar kulturpolitik skulle vilja göra mer.

Måndagen, den sextonde december träffas kulturnämnden i Stadsbibliotekets lokaler för att besluta om budgeten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.