Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klimataktivisten Greta Thunberg strejkar utanför Riksdagshuset i Stockholm. Under onsdagen besökte hon DN:s redaktion. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Greta Thunberg kritiserar DN:s klimatrapportering

Klimataktivisten Greta Thunberg bjöds in till Dagens Nyheters redaktion. I hennes tal gav hon hård kritik till hur tidningen, och andra medier, rapporterar om klimatkrisen.

Dagens Nyheter har under hösten bjudit in flera personer som ska föreläsa om klimatkristen och medias roll. Bland namnen finns professor Johan Rockström och brittiska The Guardians klimatredaktör Damian Carington, och så klimataktivisten Greta Thunberg.

I sitt tal framförde Thunberg kritik mot Dagens Nyheter och andra mediers rapportering om klimatet. Främst menade hon att det som syns i rapporteringen inte handlar om själva krisen utan saker runt omkring.

– Ni har aldrig förklarat klimatkrisen, ni har rapporterat om klimatförändringar, om symtom på klimatkrisen, om klimataktivister med flätor och gul regnjacka som säger obekväma, klickvänliga citat, sa hon enligt DN.

Får för mycket uppmärksamhet

Thunberg tog även upp att medierna är klimatets sista hopp, och att deras ansvar är att informera om hur alarmerande situationen faktiskt är.

Hon ska också ha pratat om att rapporteringen fokuserar för mycket på individer och klimataktivister, som hon själv, snarare än klimatkrisen.

LÄS MER: Klimataktivister blockerade ingången till Preemraff

LÄS MER: Havredrycken Oatly är inte längre det goda valet

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.