Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta Thunberg talar inför tusentals studenter som skippat skolan och samlats i Berlin för att demonstrera mot klimatförstöringen. Bild: Michael Kappeler
Greta Thunberg talar inför tusentals studenter som skippat skolan och samlats i Berlin för att demonstrera mot klimatförstöringen. Bild: Michael Kappeler

Emanuel Karlsten: Greta Thunberg är en digital folkrörelse utan motstycke

Emanuel Karlsten ser Greta Thunbergs digitala folkrörelse växa i rekordfart när hon nu passerar 1 miljon följare på Instagram.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Greta Thunberg passerade i lördags 1 miljon följare - på Instagram. Och ja, visst, samtidigt tog hon emot ytterligare två priser på någon gala, men det är mer naturligt och symptomatiskt. Vad som händer med hennes digitala följarskara är otroligt och unikt.

För att sätta det i perspektiv: Det är ett av tidernas snabbast växande, svenska Instagramkonton. Det växer snabbare än Zara Larsson, Spotify och Zlatan. Det har fler följare än något annat svenskspråkigt konto har. Och det fortsätter att växa. Bara den senaste månaden har det strömmat in 630 000 följare. Allt detta från någon som i somras var helt okänd för allmänheten.

LÄS MER: Greta Thunberg, 16 år, hos Skavlan ikväll

Det är en digital folkrörelse utan motstycke. Och det är viktigt att se det så, som en folkrörelse. Nykterhets-, väckelse- och arbetarrörelserna etablerade sig på samma sätt under förra sekelskiftet. De identifierade ett problem, erbjöd en lösning och tog sig ut där människor fanns. Ja, självklart kunde det också behövas en vinkel för att bryta igenom bruset eller en ledare med stark karisma, men grundprincipen var densamma: Rörelser startar mer på grund av brinnande engagemang, än cynisk strategi. Det är vad vi ser nu. En folkrörelse i digitala kläder.

Det är inte första gången digitala folkrörelser ta form. #Metoo var givetvis en sådan, #Jagärhär en annan, men också “Vi gör vad vi kan”: Den nystartade sammanslutning av 16 kvinnor som, vid flyktingkrisen 2015, blev hela Sveriges insamlingsorgan - trots att de knappt hade hunnit starta. Gemensamt för alla rörelser (utöver att de startades av kvinnor) är att de lyckades formulera ett problem, erbjuda en lösning och ta sig ut där folk är. Ge en allmänhet nycklar till att bli en del av något större.

LÄS MER: Malena Ernman försvarar dottern Greta

Greta Thunberg har en samlad och enig forskarkår bakom sig. Civilisationen håller på att döda chansen för en hållbar framtid om den inte gör dramatiska förändringar. Nu. Thunbergs skolkande blir därför en snillrik gisslansituation: Varför ska barn utbilda sig till en framtid vuxna vill döda? Chansen att rädda världen är nu, inte imorgon.

16 år gammal blir hon en symbol för vem vårt samtidsexperiment drabbar.

Nu har hon en miljon följare - bara på Instagram. På Facebook och Twitter har hon ytterligare nästan en miljon. Vi får följa henne på tågresor genom Europa, när hon leker med hunden eller samlar miljoner till demonstrationer. På Instagram kommer flest följare från Italien, Sverige tvåa, Tyskland trea. På Twitter är USA störst, Sverige femma.

LÄS MER: Gretas klimatprotest ger eko över världen

Vi har fått en internationell ledare som är 16 år gammal, har flätor och går i skolan alla dagar utom fredagar.

Då försöker hon rädda världen från att förgöra sig själv.