Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Graffititolerans i Almedalen

Graffitifrämjandet arrangerade en välbesökt debatt under politikerveckan. Om konstformen som är lika populär som motarbetad.

Nolltolerans mot Graffiti var ett seminarium i Almedalsveckans mitt, där Graffitifrämjandet, som är en del av Riksteatern, berättade om världens största konströrelse och krafterna som verkar mot dess utveckling i Sverige.

Trots graffitins popularitet saknas kunskap om konstformen i Sverige, konstaterades på seminariet, lett av tidigare graffitikonstnären, författaren och kulturdebattören samt styrelseledamoten i Graffitifrämjandet, Tobias Barenthin Lindblad.

Detta kan delvis förklaras med bristen på kontaktytor i landet, mellan graffitikonstnärerna och verkens publik. Graffitifrämjandets mål är bland annat därför att alla svenska städer ska ha öppna väggar för graffitkonst.

– Vi arbetar också för att svenska städer, i stället för nolltolerans, ska utarbeta toleranspolicys som innefattar graffiti och gatukonst som välkomna inslag i stadsbilden, förklarar Tobias Barenthin Lindblad.

Graffitikonsten är ett uttryck för samhällskritik som fortfarande i många städer, till exempel Stockholm, är utsatt för censur. Och självcensur, så till vida att folkbildande organisationer som vill stötta graffitikonsten och dess utövare, riskerar att mista sina statsbidrag om de gör det, som en av effekt av nolltolerans mot graffiti.

Graffitifrämjandet startades till följd av att Riskteaterns turné 2008 – Two Days of hiphop – stoppades av Göteborgs då nytillträdde kulturchef Björn Sandmark som förbjöd de tillfälliga graffitiväggarna på Järntorget i samband med föreställningen. Organisationen verkar också för internationellt utbyte. Med utblick mot världen diskuterades därför också hur städer som Melbourne, Berlin och Köpenhamn resonerat.

– Det handlar om sociala, konstnärliga, demokratiska men faktiskt också ekonomiska värden. Som i Berlin där gatukonsten lyfts fram som en del av stadens attraktionskraft, säger Barenthin Lindblad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.