Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP visar konsert med Hederos Hellberg från norska gränsen

Hederos Hellberg, med djupa rötter i Göteborgs musikliv, hålls åtskilda av den pågående pandemin. Martin Hederos bor i Stockholm, Mattias Hellberg i Oslo. Därför ordnade GP en unik spelning vid gränsen mitt på Gamla Svinesundsbron. Söndag 2 maj kl 19 visas den på GP.se.

När Hederos Hellberg nästan tjugo år efter avskedskonserten i Göteborgs konserthus återförenades på skivan ”Tillsammans mot ljuset” var det i skuggan av den pågående pandemin.

Drömmen om att få turnera tillsammans och återse sin publik har fått skjutas på framtiden. Men i GP:s regi, som ett led i tidningens satsning på unika strömmade konserter, blev det ändå ett slags turnépremiär. I två länder samtidigt.

– De var väldigt glada att se varandra, det var en härlig energi, berättar GP:s Sofie Grabo, inspelningsledare och sändningsproducent på plats.

Tillsammans med GP:s tv-team möttes vännerna Mattias Hellberg, som kom från norska sidan, och Martin Hederos från den svenska mitt på bron för att göra en spelning ute i det fria.

– Det är många känslor på samma gång för detta, jag och Mattias har inte setts sen augusti, vi har aldrig prövat de nya låtarna live och vi har aldrig spelat på en bro, sade pianisten Martin Hederos inför spelningen.

– Jag fick först igår klart för mig hur den här bron ser ut & med en grav broskräck så blir detta äventyr minst sagt svindlande på många plan, konstaterade Mattias Hellberg.

Efter konserten var det en glad och lättad duo som summerade upplevelsen.

– Det har varit lite nervöst och jag sov inte så mycket natten innan. Väl på plats gick allt snabbt, vi fick upp grejerna och började lira och hamnade i vår speciella bubbla. Det passerade både en lokalbuss och en gigantisk traktor men det var mest bara roligt, säger Martin Hederos som fick gnugga händerna ordentligt efteråt.

– Vädret var vackert men det var nog en kyleffekt under minus där på bron. Jag fick rejält kalla och röda fingrar, skrattar han.

Från början planerades egentligen för en strömmad konsert i Göteborg. Men då reglerna för karantän skärptes och spelningen blev svår att genomföra såg GP-redaktören Karin Jansson en annan lösning.

– Jag ville inte släppa idén om att de här två musikerna och vännerna ändå skulle få spela tillsammans, och det var så idén om att låta dem mötas vid landsgränsen dök upp. Under pandemin har vi fått lära oss att det inte alltid blir som vi tänkt oss, men i bästa fall kan det finnas en fin historia att berätta. Den här spelningen kommer att bli ett tidsdokument från den unika vardag som vi lever i just nu, säger hon.

FAKTA: GP Scen

Vad: GP Scen är en satsning på strömmade konserter som GP inledde redan i april 2020 med en stödkonsert från och för Pustervik. Under 2020 producerade och visade GP konserter med bland andra Linnea Henriksson, Arvingarna och Augustifamiljen. Satsningen görs i samarbete med Göteborg & Co.

Varför: Under en pågående pandemin drabbas musiklivet hårt. GP vill bidra till att hålla musiken i Göteborg levande och samtidigt erbjuda läsarna unika konsertupplevelser online.

När: Konserten med Hederos Hellberg får premiär på gp.se 2 maj kl 19. Fler konserter följer under de kommande månaderna.

Även Johan Lindqvist som ansvarar för GP Kulturs arbete med konsertsatsningen var glad över att konserten kunde bli av under de speciella omständigheterna.

– Unika tider kräver unika lösningar och konserten liknar ingenting annat. Vi på GP har producerat och sänt ett tiotal spelningar från Göteborg under året med corona. Just den här spelningen blev väldigt speciell eftersom den också visar på hur musiken bokstavligt talat bygger broar mellan människor och länder, säger Johan Lindqvist.

LÄS MER: Hederos & Hellberg är tillbaka med album på svenska

LÄS MER: Recension: Hederos Hellberg – ”Tillsammans mot ljuset”

Att det var just Martin Hederos, med en bakgrund i bland annat The Soundtrack of our Lives, och Mattias Hellberg som synts i bland annat Håkan Hellströms band och i Nationalteaterns rockorkester men som spelade vid norska gränsen passar bra menar Fredrik Sandsten på Göteborg & Co som står bakom projektet tillsammans med GP.

– Den här unika konserten är symbolisk för den situation många artister och band med sitt ursprung eller bas i Göteborg befinner sig i. Med tiden som musik från staden blivit allt mer känd internationellt och medlemmar flyttar utomlands är det med pandemin inte möjligt att träffas och jobba som tidigare, säger Fredrik Sandsten.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.