Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Domellöf-Wik har arbetat på Göteborgs-Posten i många år och har skrivit flera granskningar, reportage och recensioner under tiden. Bild: GP

GP:s skribent Maria Domellöf-Wik prisas med Filmpennan 2020

GP:s filmkritiker prisas för sitt skrivande. Maria Domellöf-Wik kammar i år hem utmärkelsen Filmpennan.
– Jag blev helt golvad av beskedet. Det är ett kvitto på att man ändå gjort något som folk tycker är intressant.

Varje år delar Filmpublicistiska föreningen ut olika priser, bland annat ett till ”förtjänta filmskribenter”. I år går priset till Göteborgs-Postens filmkritiker Maria Domellöf-Wik. Hon blir därmed den fjärde pristagaren från tidningen någonsin.

– Det är oerhört hedrande att få en sådan utmärkelse, säger hon.

LÄS MER: Min vän kritikern som låter favoritfilmerna styra sitt liv

Expert på film

Maria Domellöf-Wik har under många år på Göteborgs-Posten skrivit recensioner, reportage om och granskningar av filmvärlden. Själv tycker hon att priset lyfter fram hur viktig kritiken är inom kulturrapporteringen.

– Det är inte många priser som delas ut för den här typen av arbete. Utmärkelsen är rolig för hela tidningen, för det visar att det är viktigt med den här typen av material.

– Att lyfta fram just filmkritiken och det perspektivet är något som jag verkligen värnar om. För mig har det alltid varit en skola att läsa andras filmkritik och fördjupande texter om film. Därför känns det extra fint med ett pris som uppmärksammar ens egen filmpublicistiska gärning.

LÄS MER: Veckans bästa biofilmer enligt GP:s kritiker

”Hisnande känsla”

Domellöf-Wik säger att hon känner sig hedrad av att nu få sälla sig de tidigare pristagarna. Flera av dem personer som hon arbetat med, och beundrat. Bland tidigare vinnarna märks bland andra Stig Björkman, GP:s Monika Tunbäck-Hanson och Fredrik Sahlin.

– Om man tittar på dem som fått priset blir man nästan matt. Det är fantastiskt att tänka att det suttit en jury uppe i Stockholm som bestämt att nu jag ska få det. Det är hisnande att ens texter faktiskt blir lästa och gör något slags skillnad.

Förutom filmkritiken är hon stolt över sina bevakningar av filmfestivalerna i Cannes, Venedig och London. Och granskningar som bland annat handlat om danska Zentropa under metoo, och Film i Väst.

– Som kvinna har jag ibland blivit ifrågasatt i min roll som kritiker, särskilt i början av min bana. Men jag har alltid försökt strunta i sådana påhopp och i stället stått upp för mina åsikter.

Filmpublicisternas förenings motivering

Med samma starka sken och utstrålning som de många fyrar hon under årens lopp delat ut till recenserade filmer i Göteborgs-Posten, lotsar hon vant läsarna på rätt kurs genom filmvärldens många olika farvatten.

Att hon är Västsveriges i särklass vassaste filmskribent visar hon ständigt prov på om det så handlar om att leverera den mest kompletta bevakningen av Nordens största filmfestival eller göra exklusiva intervjuer med världsstjärnor på arbete i Trollhättans studior.

Hon ryggar aldrig för att dissekera filmpolitiken eller sätta filmens makthavare under luppen.

Filmpennan filmåret 2019 tilldelas Maria Domellöf-Wik för hennes högkvalitativa filmjournalistik och aldrig sinande energi för att ständigt ge Göteborg och hela Sverige de mest initierade texterna om vita dukens många uttryck och filmen som konstform.

Filmpublicisternas förening har funnits sedan 1937. Arbetet sker ideellt med syfte att finnas till som mötesplats för intresserade och engagerade filmfantaster, som utbyter erfarenheter både privat och på en professionell nivå. Föreningen delar även ut flera priser och stipendier.

Alla vinnare 2020:

Filmpennan: Maria Domellöf-Wik, Göteborgs-Posten

Hederspennan: Marika Junström (redaktör för SFF:s tidskrift Filmrutan). Det var den pennan Jan Österström fick förra året.

Årets filmpar: Siv Wennberg och Eric Carlenstolpe från filmen Sivan Divan

Årets PR-tupp: Bio Capitol i Stockholm

En särskild blick: Sophia Ohlsson för fotot i 438 dagar

LÄS MER: Recension: ”Övergivenheten” av Elisabeth Åsbrink

LÄS MER: Recension: ”Bitter love” i regi av Jerzy Sladowski

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.