GP:s Kristian Wedel njuter i solen med en semla. Han har en tweedkavaj och v-ringad blå tröja över en ljusblå skjorta. Han står med en benet i vinkel och kisar i solen.
GP:s Kristian Wedel njuter i solen med en semla. Ibland skriver han också de kåserier som han nu nomineras för. Bild: Jenny Ingemarsson

GP:s kåsör Kristian Wedel kan bli årets stilist

Göteborgs-Postens kåsör Kristian Wedel har länge uppskattats för sina underfundiga formuleringar och stora kunskap. Nu kan han bli årets stilist.

ANNONS
|

Kristian Wedel har arbetat som journalist på GP i snart trettio år. Nu nomineras han till Årets stilist 2020. Priset delas ut av tidningen Journalisten sedan 2013. Bland tidigare vinnare återfinns bland andra Carina Bergfeldt och Björn af Kleen.

– Jag blev jätteglad naturligtvis. Glatt överraskad eftersom vi kåsörer har hamnat lite i radioskugga de senaste decennierna, säger Kristian Wedel.

Ni har alltså haft det tufft ... i några decennier?

– Ja. Förr i tiden. På 50- och 60-talet var kåsörer celebriteter. Kar de Mumma och Bang. De träffade kungen och fick björnungar på Skansen döpta efter sig. Därför var detta roligt. Det finns en liten tendens till gryning för kåserigenren. Eftersom den är så impressionistisk till sin natur och impressionistiska, personliga röster i bland kan tränga igenom det här bruset av åsikter vi lever i.

ANNONS

I motiveringen till priset väljer Journalisten att parafrasera Wedels uppmärksammade kåseri om USA:s tidigare president Donald Trump.

”Varje gång han skriver ett kåseri ringer chefredaktören och tackar. Han gråter av glädje. Ibland ringer chefen i förväg och gråter. Läsarna ringer också. I förväg. Alla i Göteborg vet hur bra det kommer att bli. I klassisk GP-stil behärskar Kristian Wedel både överdrift och understatement till fulländning. Vem sa att kåseriet är en död genre?”

Var kåseriet om Donald Trump alltså ett tecken på din impressionistiska och personliga röst som slog igenom bruset?

– Jo, så är det ju naturligtvis. Vi har fått lägga om kompassriktningen litegrann. En viss typ av kåserier som jag älskar att skriva har jag fått sluta med. De väldigt lågmälda betraktelserna, de fungerade i ett äldre tidningslandskap. Nu försöker jag anknyta lite mer till något som är på allas läppar utan att bara springa efter strömmen.

– Alla journalister har fått kalibrera om sig, men jag är glatt överraskad att det går att kalibrera kåserigenren utan att förlora charmen. Jag har mer tillförsikt nu än för tre, fyra år sedan, säger Kristian Wedel.

LÄS MER:Jag är alltså en jubelåsna

LÄS MER:Recension: ”Göteborg 400” av Kristian Wedel

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS