Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

GP-konsert: Viktoria Tolstoy och Bohuslän Big Band

Viktoria Tolstoy var tillbaka på Storans scen tillsammans med Bohuslän Big Band. På fredag kväll kan du se konserten på gp.se.
– Jag har känt mig ganska tom i själen av att inte få uppträda så detta fyllde på rejält i musikhjärtat, säger hon.

Konserten där Viktoria Tolstoy och Ida Sand sjunger tillsammans med Bohuslän Big Band är den senaste given i satsningen som Göteborgs-Posten gjort på livemusik de senaste sju månaderna.

Spelningen ägde rum inför en mycket liten publik, ett femtontal personer inbjudna av orkestern, på Storan i Göteborg och förevigades av GP:s fotografer. Nu kan alla tidningens läsare se och lyssna. Viktoria Tolstoy själv var lyrisk efter konserten.

– Ja, det var helt underbart, helt fantastiskt. Bohuslän Big Band är Sveriges bästa storband och ligger i topp även i Europa. Vi spelade ihop första gången någon gång 96-97 och även om medlemmar kommit och gått har orkestern hållit toppklass hela vägen. Det är gott gäng och ett bra lag, menar Viktoria Tolstoy som förklarar vad som egentligen krävs av ett begåvat storband.

– Trummor, bas och piano är stommen som inte får fallera för då rasar allt samman. Har man det kan man klara sig hyfsat, men i den här orkestern håller varenda musiker toppklass och då får man den där dynamiken mellan svagt och starkt och ett lyhört spel med nyanser.

Viktoria Tolstoy har som alla andra musiker och artister gått i princip arbetslös sedan pandemin slog till. Hon hade precis släppt nya plattan ”Stations” och turnerade i Tyskland när Europa stängde igen.

– Den 13 mars gjorde vi sista giget och hann precis hem innan lockdown. Efter det har jag gjort någon enstaka spelning.

Hur har det påverkat dig, rent mentalt?

– Det har faktiskt inneburit att jag förlorat en del av min identitet. Det är otroligt viktigt för mig att få sjunga och möta en publik. Jag har känt mig ganska tom i själen så detta att få sjunga på Storan fyllde på rejält i musikhjärtat.

Vad har du ägnat dig åt i stället?

– Jag har varit hemma, mer än på hur många år som helst. Jag har två barn som är sex och elva år så det har varit fokus på dem och familjen. Så mitt i alltihop det här har det var skönt att landa och bara försöka acceptera läget.

Vad tror du om den närmaste framtiden?

– Man anar ju något slags ljus i tunneln nu. Häromdagen repade jag för första gången på länge. Jag brukar tycka att det är ganska tråkigt men nu var det jättekul. Just att få vara med andra musiker är skönt. Vi är i samma situation allihop och kan luta oss mot varandra.

FAKTA: Viktoria Tolstoy

Ålder: 46 år.

Bor: Limhamn utanför Malmö tillsammans med man och två barn.

Bakgrund: Debuterade på skiva 1994 med ”Smile, love and spice”. Tidigare i år kom tolfte plattan: ”Stations”.

Aktuell: Tillsammans med Bohuslän Big Band och Ida Sand på gp.se. Konserten är inspelad live på Stora teatern i samarbete mellan Göteborgs-Posten, Göteborg & Co och Storan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.