Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP hyllar Bob Dylan med fem unika tolkningar från Göteborg

Den 24 maj fyllde Bob Dylan 80 år. GP hyllar honom med hjälp av Tomas von Brömssen, Sofia Pekkari, Simon Ljungman, Arvid Nero, Pale Honey, Viktor Olsson och Saga Back som tolkar varsin Dylan-låt på gp.se.

Bob Dylan 80 år: Sofia Pekkari, Tomas von Brömssen och Simon Ljungman – ”Blowin’ in the wind”

En av Bob Dylans mest kända och oftast tolkade låtar. Sätt valfri hobbytrubadur vid en lägereld någonstans i världen och den här kommer att spelas. Dylan skrev låten 1962, det tog bara tio minuter har han sagt, och den hamnade på albumet ”The Freewheelin' Bob Dylan” som släpptes året därpå. Dylan bodde på Washington square hotel och andra adresser i Greenwich Village, var tillsammans med den samhällsengagerade Suze Rotolo och satt med i parker och på kaféer när det diskuteras politik.

Bob Dylan har värjt sig mot att det här skulle vara en protestsång och nog är det så att den snarare är poetens och låtskrivarens sätt att försöka lyfta sin sång över det dagsaktuella käbblet med uppblossande konflikter och tvärsäkra svar. Dylan visste att han ville göra musik som skulle hålla i längden och det lyckades han onekligen med här.

– Kullingbergsskolan i Alingsås, jag går i fjärde klass och på musiken sjunger vi den här sången och jag vill bara sjunga den om och om igen, för den träffade mig rakt in i hjärtat, säger Simon Ljungman.

– Jag blir varm av den enkla melodin och sedan är det den här texten som har växt på en genom åren, menar Sofia Pekkari.

– Det var den här poetiske, intellektuelle mannen som dök upp och fångade någonting som låg i hela vår generation. Hoppet om att världen kunde bli bättre, någon slags öppning på vår tillvaro.

Bob Dylan 80 år: Saga Back – ”Jokerman”

Återfinns på albumet ”Infidels” som kom 1983. Lång och böljande text full av bibliska referenser vilket har gjort att många antagit att Jokerman i själva verket är Jesus. Andra menar att Jokerman syftar tillbaka på Dylan själv. På omslaget används ett foto tagit av Dylan i Jerusalem med den gyllene moskén i bakgrunden. Texten anknyter också till den grekiska mytologin och guden Herkules, son till Zeus när Dylan sjunger ”You were born with a snake in both of your fists." I en intervju med tidningen Rolling Stone berättade Dylan att låten kom till honom under en båtutflykt i Karibien och att han inspirerats av karibiska knytt och andeväsen. Man kan med andra ord lugnt säga att låten är öppen för var och ens personliga tolkning.

– Jag vill spela en låt jag inte spelat tidigare, så jag pratade med pappa som lyssnar mycket på Dylan. Han kollade med sin tjej och berättade att ”Jokerman” gillar till och med hon som inte gillar Bob Dylan. Då kändes det stabilt att ta den, säger Saga Back.

Bob Dylan 80 år: Pale Honey – ”One more cup of coffee”

Som så ofta när det gäller Dylan är det svårt att veta vad som är sant, vad som är en bra skröna och vad som är rent hittepå. Men storyn är i alla fall att Dylan ska har hamnat på en romsk festival i Saintes-Maries-de-la-Mer i Provence, Frankrike och under ett möte där inspirerats till den här sången. Men den är också knuten till berättelsen om hur Dylan av en slump ska ha sprungit på violinisten Scarlet Rivera på gatan i The Village 1975 och det var hon som adderande de romska inslagen till låten. Samma Rivera som under den famösa Rolling Thunder-turnén ska ha haft levande ormar och skarpladdade revolvrar i sin loge. Emmylou Harris sjunger på låten och hamnade i skarpt läge i studion utan att ha öva in låten. ”Jag hade ett öga på texten, ett öga på bandet och så petade Dylan på mig varje gång jag skulle in i låten”, har hon berättat. Den färdiga låten hamnade på albumet ”Desire” som släpptes 1976.

– Vi valde den här låten för att vi tyckte om den väldigt mycket. det kändes kul att ta någonting som inte var på topp fem. Plus att min pappa tycker att violinsten på den här låten är väldigt, väldigt cool, säger Tuva Lodmark.

Bob Dylan 80 år: Arvid Nero – ”I threw it all away”

Återfinns på albumet ”Nashville skyline” från 1969 och spelades offentligt för första gången av en kostymklädd Dylan i tv-programmet ”The Johnny Cash Show” i juni samma år. Texten kan tolkas som en självrannsakande, något självömkande, sorgsen sång om bortkastad kärlek i rakt nedstigande led från Hank Williams ”I’m so lonesome I could cry”. Bob Dylan kunde sin country när han när red in i Nashville. Men låten kan också handla om bortslarvade möjligheter och alltför lättsinnigt fattade, livsavgörande beslut. Hur som helst är det låt som är långt från den kaxige, självsäkre och pådrivande Bob Dylan man hör i många av hans andra låtar.

– Jag funderade först på att göra bluesen ”Ballad of Hollis Brown” men när vi kom till den här platsen kände jag att ”I threw it all away” passade bättre. Det är en vacker låt, och så är det med det, säger Arvid Nero.

Bob Dylan 80 år: Viktor Olsson – ”Is your love in vain”

Hämtad från albumet ”Street legal” från 1978 och som var första plattan Bob Dylan släppte efter skilsmässan från Sara Lownds som han gifte sig med 1965. Dylan beskylldes efter ”Street legal” på sina håll för att vara något av en bitter kvinnohatare då flera av låtarna hade en ganska bitsk ton. Speciellt raderna ”Can you cook and sew, make flowers grow” ur just ”Is your love in vain” ifrågasattes. Men låten kan förstås också tolkas som en allmängiltig och bitterljuv kapitulation inför kärlekens trassligheter, som drabbar både kvinnor och män.

– Det finns en slags direkthet i låten som jag fastnade för. Det var en av de första låtarna jag hörde av Dylan, ja, förutom de stora hitsen. Och det är en låt som jag tror att jag kan göra på mitt sätt, säger Viktor Olsson.

GP hyllar Bob Dylan på 80-årsdagen

GP har med hjälp av ett antal Göteborgsartister satt samman en hyllning där Dylans låtar tolkas från olika platser i Göteborg.

Så från Tomas von Brömssen, Sofia Pekkari i Simon Ljungmans studio, från Arvid Nero på Sjöberget, Pale Honey från Flunsåsparken, Viktor Olsson från Hotell Eggers och Saga Back i Palmhuset skickar vi fem unika grattiskort från Göteborg till födelsedagsbarnet.

Du kan se dem på gp.se från kl 19 den 24 maj och 30 dagar framåt.

FAKTA: Artisterna

Sofia Pekkari, Tomas von Brömssen och Simon Ljungman

Tomas von Brömssen är en av våra allra mest folkkära skådespelare. Den 8 april 2022 blir det nypremiär för ”Kontrabasen” på Göteborgs stadsteater där Tomas tillsammans med sex musiker berättar ”den roliga och gripande historien om den ensamme kontrabasisten och hans kärlekslängtan.”

Simon Ljungman spelar gitarr i Augustifamiljen och i Håkan Hellströms liveband. Han arbetar för närvarande med musikalen ”Kärlek skonar ingen” baserad på Håkans låtar. Sofia Pekkari, är från Göteborg men jobbar numera till vardags på Dramaten i Stockholm. Hon gör rollen som Fernando i ”Kärlek skonar ingen”. Planerad premiär på Göteborgsoperan till hösten.

Saga Back

Uppvuxen i Lerum och har skrivit låtar sedan tidiga tonåren. Debuterade i våras med kritikerhyllade albumet ”All is not well in heaven”.

Pale Honey

Göteborgstrio bestående av Tuva Lodmark, Nelly Daltrey och Anders Lagerfors. Hade sin första replokal intill Flunsåsparken där de nu tolkar Dylan. Släppte sitt tredje album ”Some time, alone” 2020.

Arvid Nero

Uppvuxen i Linnéstaden, har spelat på stadens gator och torg både ensam och med soulorkestern The Magnolia tillsammans med bland andra Albin Lee Meldau. Släppte sitt andra album ”Little white dove” våren 2021.

Viktor Olsson

Kommer från Stenungsund men är rotad i Göteborg genom musiken och genom sin kärlek till Gais. Senaste skivan ”Allt jag ville säga” kom 2020. Arbetar för tillfället med sitt fjärde album.