Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gathenhielmska huset vid Stigberget i Majorna Bild: Per Wahlberg
Gathenhielmska huset vid Stigberget i Majorna Bild: Per Wahlberg

Gott om scenkonst på Gothenburg Fringe Festival

Under onsdagen startar Gothenburg Fringe Festival. Med över 100 olika typer av mindre föreställningar runt om i stan finns det något för alla tycken och smaker.

Den alternativa scenkonsten intar stadens gator för fjärde gången med Gothenburg Fringe Festival, som har sitt nav i Gathenhielmska kulturreservatet i Majorna. I år med fler programpunkter, artister och platser. Från onsdag till måndag ges chansen att ta del av kreativa och spännande konstformer.

Sedan första fringefestivalen i Edinburgh i Skottland under 40-talet har festivaltypen växt och förekommer nu över hela världen. Fenomenet är fortfarande relativt nytt för Sverige men har snabbt vuxit sig större.

I årets upplaga i Göteborg var det omkring 350-400 ansökningar från länder över hela världen, där till slut omkring 100 blev valda.

– Vi går igenom alla sökande för att kunna skapa en bra spridning på framträdanden, men vi är också med och tar fram alla spelplatser och ingen deltagare behöver betala för att vara med. Därför behöver det ske ett urval, förklarar Chris O'Reilly, som är med och arrangerar festivalen.

Festivaltypen har som syfte att lyfta utrymmen där artister och människor fritt kan visa upp sin tappning på scenkonst.

– Fringefestivalen är en verksamhet som utvecklar platser och områden i staden. Den skapar nya tankar om hur man kan uttrycka sig, berättar Isabel Lagos som är en av de ansvariga för festivalen.

Stor variation av föreställningar

Årets program innehåller en stor variation av artister, både lokala och från andra delar av världen. I utbudet hittas bland annat dans, musik, konst, poesi, film och teater. Nytt för i år är bland annat att en av spelplatserna kommer att hållas på fartyget Barken Viking vid Lilla Bommen.

– På fartyget kommer det framförallt att hållas komedi och teater, att se fram emot är bland annat Sara Parsas framträdande "The most honest murderer in the world", berättar Chris O'Reilly.

Ett nytt sätt att uppleva scenkonst

Konceptet "fringe" nådde Göteborg för några år sedan och trots den lokala tillväxten är det långt ifrån hur det ser ut i andra delar av världen. För att nå fler hålls det föreställningar under hela året runt om i stan.

– Det räcker inte att ha sex dedikerade dagar om året, fler människor får tillgång att uppleva fringe om det ges fler chanser, konstaterar Chris O'Reilly.

Isabel Lagos menar att det är viktigt att knyta samarbeten med internationella artister och volontärer, det ger en stor och bred variation på utbyten.

– Formen tillåter alla slags artister och skapar unika möten med publiken, vilket ger nya sätt att uppleva scenkonst och den är tillgänglig för alla.

Läs hela programmet här.

Fenomenet "fringefestival" sträcker sig tillbaka till 1947 och har sitt ursprung i Edinburgh, Skottland, då några oinbjudna teatergrupper tog plats på scenerna under den nyligen bildade Edinburgh International Festival.

Uppträdandena stoppades inte och fler tog efter deras exempel. Ett nytt sätt att uttrycka sig konstnärligt och kreativt skapades. Idag finns det över 200 olika fringefestivaler runt om i världen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.