Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gott om lediga jobb för kulturchefer

Flera tjänster inom kulturvärlden väntar just nu på att tillsättas. Västra Götalandsregionen saknar kulturchef, Röhsska museet en museichef och innan årets slut bör det vara klart vem som blir Göteborgsoperans nya balettchef.
- Det är inte konstigt att kulturpersoner väljer att byta jobb. För många är det ett sätt att hålla igång kreativiteten, tror Peter Hansson, Göteborgsoperans vd.
I maj meddelade Göteborgsoperans omdiskuterade balettchef Kevin Irving att han ville sluta i juni 2007. Sedan dess har rekryteringen av hans efterträdare pågått. Operan har bland annat annonserat i två internationella baletttidningar. I dag finns 45 ansökningar att ta ställning till. Av dessa är 40 män och lika många är sökande från utlandet.
- Det är ett bevis på att vårt balettkompani är attraktivt utanför skandinaviens gränser och att balettchefsjobbet är ett kvalificerat jobb som är intressant för många. I rekryteringsprocessen har operaledningen samt delar av balettkompaniet deltagit, "i sann demokratisk anda". Sedan är det naturligtvis någon som i slutändan fattar beslutet, och det är jag, säger Peter Hansson.
Under kommande veckor kommer ett antal intervjuer att genomföras och ambitionen är att bli klar att presentera ett namn innan året är slut.

Västra Götalandsregionen söker just nu tre chefer med anknytning till kultur. En kulturchef till regionens kultursekretariat, en chef till Naturhistoriska museet i Göteborg som ligger under Västarvet samt en förvaltningschef till en nybildad kulturförvaltning.
Regionens nuvarande kulturchef Kerstin Quentzer går i pension i mars nästa år och med hjälp av en rekryteringsfirma har man sökt hennes efterträdare. Enligt personaldirektör Lena Larsson kommer beslut snart att fattas vem av de tre sista kandidaterna som får jobbet; Bodil Tingsby, informationsdirektör på Region Skåne, Kristian Berg, före detta departementsråd med ansvar för kulturarvsfrågor som varit överintendent för Statens historiska museer eller Claes Rydberg, kulturchef i Jönköpings kommun.

När det gäller chef till Naturhistoriska museet har 20 sökt tjänsten, 6 av dem har kallats till intervju och just nu pågår referenstagning. Personalchef Anders Schough tror att definitivt besked om vem som får jobbet kommer inom kort.
En ny förvaltning har också skapats inom regionen där en förvaltningschef skall ansvara för Musik i väst, regionbiblioteket samt konst- och kulturutveckling med sammmanlagt 80 medarbetare i hela regionen och en budget på 70 miljoner kronor. Ansökningstiden går ut 21 november.

En annan tjänst som snart kommer att tillsättas är den som museichef på Röhsska museet. Ansökningstiden gick ut i april men förvaltningen behövde längre tid på sig för att hitta den ideala profilen. Man har sökt ett namn som har legitimitet i design- och formvärlden och som kan leda museets förnyelsearbete. Under tiden har Mikael Nanfeldt fungerat som tillförordnad chef.
För Röda sten är det bråda tider. Fortfarande saknas curator till Göteborgs internationella konstbiennal som startar i augusti 2007. Projektledaren Virpi Näsenän meddelar att en kandidat har intervjuats och att man i dagarna skall tala med ytterligare en. Därefter kan beslut fattas ganska omgående.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.