Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Owe Törnqvist, Haifa Wehbe och Wiktoria dyker alla upp på Gothenburg culture festival. Bild: Fredrik Sandberg/Joel Ryan/Henrik Montgomery
Owe Törnqvist, Haifa Wehbe och Wiktoria dyker alla upp på Gothenburg culture festival. Bild: Fredrik Sandberg/Joel Ryan/Henrik Montgomery

Gothenburg culture festival har spikat programmet

Gothenburg culture festival – tidigare Kulturkalaset – har släppt sitt program för 2019. Det blir musik, språkdisco och parkour, men också en halvering av antalet programpunkter mot fjolåret.
– Konsekvensen är att vi får ett sämre programutbud i förhållande till vad vi haft tidigare, säger verksamhetsansvarig Tasso Stafilidis.

Det är en avskalad version av Kulturkalaset som nu tar plats. Efter den bantade budgeten har scenen vid Götaplatsen plockats bort, samarbetet med Liseberg lagts ner, och antalet programpunkter halverats till 700, fördelade på runt 30 festivalplatser.

– Konsekvensen är att vi får ett sämre programutbud i förhållande till vad vi haft tidigare. Men på grund av detta har vi lyckats hitta nya lösningar. På Kungstorget har vi tagit bort krögartälten, och gjort om det till en renodlat scen- och publikyta, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på Gothenburg culture festival.

På Kungstorget samsas Göteborgsmetalbandet Dark Tranquillity med finlandssvensk pop via Iris Viljanen och veteraner som Ann-Louise Hansson och Owe Thörnqvist.

LÄS MER: Beslutet: "Kulturkalaset" mister miljonstöd

Rix FM-festival

Man har också lyckats boka den libanesisk/egyptiska sångerskan Haifa Wehbe för en konsert på Kungstorget. Detta trots att man tidigare flaggat för att satsningen på en arabisk musikprofil kunde falla bort efter att VG-regionen sagt nej till festivalens ansökan om ekonomiskt stöd på 1,6 miljoner kronor.

Gothenburg culture festival avslutas med Rix FM-festival, också det på Kungstorget, med artister som Liamoo, Wiktoria och Mohombi.

Utöver musik satsar festivalen på språkdisco – där dj:s spelar musik från språkområdena arabiska, dari, persiska, tigrinja och somali, men också standup, författaruppläsningar och parkour.

– Jag vill också lyfta fram satsningen på barn- och ungdomskultur, med olika workshops, film- samt spoken word-skola, säger Tasso Stafilidis

Tasso Stafilidis är verksamhetsansvarig på Gothenburg culture festival.. Bild: Tomas Ohlsson
Tasso Stafilidis är verksamhetsansvarig på Gothenburg culture festival.. Bild: Tomas Ohlsson

Körparad

LÄS MER: Sluta fejka festen och våga lägga ned Kulturkalaset

Årets festival sammanfaller även med European Choir Games, en körtävling med 5 000 deltagare från hela världen, 3-10 augusti. Det kommer innebär dagliga körkonserter på de olika scenerna. 7 augusti blir det också en körparad med alla deltagande länder mellan Vasaplatsen och Kungstorget.

Festivalens fokus på vegetarisk mat och hållbarhet fördjupas. I Green corner i Bältesspännarparken är all mat vegetarisk och ekologisk från lokala aktörer. Målet är dessutom att festivalen ska blir "engångsfri".

– Vi vill använda så lite engångsmaterial som möjligt. I Bältespännarparken kommer vi inte att använda några engångsbestick, utan vi kommer ha porslin, glas och återanvändbara material. Det kommer finnas en diskcontainer både i Bältespännarparken och hos krögarna på Basargatan, säger Tasso Stafilidis.

Gothenburg Culture Festival äger rum 6-11 augusti.

LÄS MER: Gothenburg culture festival bantar – slopar publikfavoriter

• Göteborg & Co:s uppdrag är att med Gothenburg culture festival uppmärksamma och stärka kulturutbudet i regionen och medverka till att Göteborg och Västra Götalandsregionen blir än mer attraktiva att leva och verka i samt att besöka.

• Sedan 1991 har Göteborgs stad genom Göteborg & Co bjudit göteborgarna och invånarna i Västra Götalandsregionen samt tillresta besökare på stadsfestival, först i form av Göteborgskalaset och sedan 2007 som Göteborgs Kulturkalas.

• 2018 hade Göteborgs Kulturkalas 1,7 miljoner besök och bjöd på 1 500 programpunkter i samarbete med 250 programpartners från kulturlivet.

• Programmet är gratis för besökarna och öppet för alla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.