Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Helen Sloan/HBO via AP
Bild: Helen Sloan/HBO via AP

"GoT" slår rekord med 32 Emmynomineringar

Årets Emmynomineringar har presenterats och flest vinstmöjligheter har som väntat "Game of thrones" med rekordmånga 32 nomineringar. Men även svenskregisserade "Chernobyl" har goda chanser med hela 19 nomineringar.

Johan Rencks katastrofserie "Chernobyl" kan bland annat vinna en Emmy i kategorin bästa miniserie i konkurrens med "Escape at Dannemore", "Fosse/Verdon", "Sharp objects" och "When they see us".

Chanserna för svenska framgångar är stor. Johan Renck är nominerad för bästa regi för serien, Stellan Skarsgård är nominerad för bästa manliga biroll och Jakob Ihre för bästa foto.

"Chernobyl" skildrar kärnkraftsolyckan 1986 i Tjernobyl norr om Kiev i dåvarande Sovjetunionen. Serien hade premiär på HBO i början av maj och sändes i fem avsnitt.

Den stora favoriten inför höstens amerikanska tv-gala är dock fantasyserien "Game of thrones" som fick hela 32 nomineringar, den högsta siffran någonsin för en dramaserie samma år. Båda huvudrollsinnehavarna Emilia Clarke och Kit Harington har chans att gå hem med en statyett i september.

När HBO:s succéserie om intrigerna kring järntronen i Westeros i våras fick sitt slut efter åtta säsonger blev det en världsnyhet. Serien innehar också rekordet i flest vunna Emmys (46 stycken).

Näst flest nomineringar fick Amazons "The marvelous Mrs. Maisel" med 20 nomineringar, och "Chernobyl" ligger alltså tredje bäst till med 19.

I kampen mellan strömningsjättarna är det fördel HBO som har 137 nomineringar totalt, framför Netflix med 117.

Emmygalan hålls i Los Angeles den 22 september.

Jon Lindhe/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.