Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tara Ivanovic, Petar Ivanovic och mamma Andjela Ivanovic pysslar på Angereds Bokmässa. Bild: Meli Petersson Ellafi
Tara Ivanovic, Petar Ivanovic och mamma Andjela Ivanovic pysslar på Angereds Bokmässa. Bild: Meli Petersson Ellafi

Sanna Samuelsson: Glöm inte gräsrötterna när Göteborg blir litteraturstad

Göteborg har utsetts till litteraturstad av Unesco. Helt rätt, skriver Sanna Samuelsson, men glöm inte bort vår stads många små litterära aktörer när budgeten ska fördelas.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LÄS MER: Göteborg har utsetts till Unescos nya litteraturstad

Det är helt rätt att Göteborg har utnämnts till Unescos litteraturstad, vilket gör vår stad till Sveriges första.

Detta är nämligen ingen skrivbordskonstruktion som politiker har hittat på i PR-syfte. Ansökan har skrivits av flera av stadens stora och mindre litterära spelare, som bland annat Författarcentrum Väst, Bokmässan och Göteborgs Litteraturhus. Att det gått vägen är ett erkännande av att Göteborg är den stad med mest intressant litteraturliv i Sverige. Inte för att flest författare bor här, det torde vara Stockholm, men för att litteraturen är en så levande del av kulturlivet. Det är så många litteraturevenemang och festivaler här att det är svårt att hinna med att gå på alla.

Hur ofta har man inte det kära besväret att man måste välja – för att det äger rum flera evenemang samma kväll eller helg? För att nämna några: Bokmässan, Textival, Göteborgs romanfestival, Merci poesi, Angereds bokmässa, Göteborgs poesifestival (som är i helgen), liksom Litteraturhusets många evenemang, Poesiwerken, Poesi och prosa på Musikens hus och Pubpoesi som precis dragit i gång igen efter pandemin.

LÄS MER: Göteborg bör ta emot fler flyende fristadsförfattare

Göteborgs litterära gräsrotsliv bör alltså fortsatt stärkas med medel och inte glömmas bort av politikerna nu när Unesco-ljuset lyser över vår stad.

Därtill har Göteborg Sveriges mest ansedda författarutbildning: Litterär gestaltning på Valand, som drar hit unga författarförmågor från hela Norden. Numera finns det även en kandidatutbildning inom ramen för denna institution, som handlar om skrivande men också om att arbeta med litteratur i ett vidare fält, vilket bådar gott inför framtidens kulturliv.

Men det är viktigt att inte upprepa Umeås uppmärksammade misstag när de var Europas kulturhuvudstad 2014. De baserade hela sin ansökan på det rika kulturlivet men drog sen in medel till flera små aktörer på grund av budgettrubbel.

Göteborgs litterära gräsrotsliv bör alltså fortsatt stärkas med stöd och inte glömmas bort av politikerna nu när Unesco-ljuset lyser över vår stad. Utan de små arrangemangen är Göteborg ingen litteraturstad.

LÄS MER: S kritiska till att göra Göteborg till Unesco litteraturstad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.