Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Första fredagsfinalen. Gina Dirawi bar en klänning som skapats av stylistteamet. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Första fredagsfinalen. Gina Dirawi bar en klänning som skapats av stylistteamet. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Johanna Hagström: Gina Dirawis klädparad en fyrbåk i mörkret

Gina Dirawi är en superhjälte både på utsidan och insidan. Johanna Hagström skriver om programledaren som står stabilt i skitstormen – iförd Gucci och Bibian Blue.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Gina Dirawis kläder är behållningen av årets Idol. Själva tävlingen är tyvärr en osedvanligt blek historia. Deltagarna är både tappra och begåvade, men medelåldern är rekordlåg och ärligt talat tror jag att flera av dem hade mått bra av att mogna några år innan de kastades ut i Idols hårda strålkastarljus.

Det är möjligt att tv-tävlingen är precis en så fantastisk skola och utvecklande resa som deltagarna säger, men särskilt bra tv lyckas de inte få till i år. Därtill saknas det både wow och oj och sådana där "halleluja moments".

Men mellanakterna, då? Skämten och sketcherna? Det har ju debatterats en del om ett och annat plumpt skämt i manus, men ärligt talat hur blev Idols manus ens något värt att debattera? Allt som Gina Dirawi och Pär Lernström klämmer ur sig är med marginal på den familjevänliga planhalvan och hur Dirawis Instagramkonto kan fyllas med flera hundra ilskna inlägg, många av dem långt över gränsen till hatiska, för att hon kommenterade att en offentlig person gjort slut med sin flickvän är helt obegripligt.

LÄS MER: Hatet mot tjejerna börjar direkt i Idol

Eller inte. Redan min första Idolkrönika för hösten handlade om att de kvinnliga deltagarna fick ta emot hat i sociala medier och att det sexualiserade näthatet mot tjejerna blivit så normaliserat att de själva hade ställt in sig på att det är något ”man får tåla”.

Näthatet mot Gina Dirawi om hon så mycket som nyser är på en helt egen nivå. Att läsa kommentarer i hennes sociala medier är att sänkas ner i ett kompakt mörker. Visst, hon har fans som stöttar och peppar och försvarar henne. Men hatet. Jösses. Det är som ett groteskt och helt okontrollerbart monster.

Hade jag utsatts på den nivån så hade jag dragit ur sladden direkt. Men inte Gina Dirawi. Den kvinnan har banne mig en snippa av stål. Och dessutom kläder som matchar hennes storslagna panache. För det är nu vi kommer till det som gör timmarna av falsksång och meningslöst jurytjafs uthärdliga. Kläderna. Jag sitter på allvar och bara gottar mig åt Dirawis fullständigt galna och samtidigt stenhårt stilsäkra klädparad.

LÄS MER: Utsiktens Bragi Bergsson är äldst i årets Idol

Hon har en duktig stylinggrupp till sin hjälp och en med svenska mått mätt stor pengapåse från TV4. Men idéer, teman och ryggrad står hon själv för. Det är burleskt, gulligt, superhjältetufft och filmstjärnefluffigt. Det är Gucci, Versace, Bibian Blue och hittepåiga egenbyggen. Och det är garanterat för mycket, för vräkigt, för knäppt. Och alldeles, alldeles underbart.

Givetvis har hon en bakomliggande plan. Genom att vägra tona ner sig själv är hon en förebild för många och en fyrbåk som bränner bort mörkerkommentarerna i sociala medier. Hur hon hittar kraften att stå så rakryggad i skitstormen vet jag inte, men hon är banne mig ännu mer superhjälte på insidan än på utsidan.