Nina Morby: ”Gift vid första ögonkastet” – så känns de nya paren

Norra Europas sämsta kravlista, ett potentiellt taco-par och ännu ett par som inte matchats på utseende. Årets säsong av ”Gift vid första ögonkastet” är igång och GP:s Nina Morby ger sina fem cent om parens utsikter.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Så var tiden på året här. Fiskmåsar har börjat bajsa i Picadeli-lådorna, pollenallergikerna pratar om sin pollenallergi och en ny omgång vita medelklassinglar ska synas i sömmarna på nationell tv medan de gifter sig med en främling.

Vi var flera som tyckte att “Gift vid första ögonkastet” sjöng på sista versen förra året. “SVT:s mest oetiska program” kallade GP:s förra kulturchef Björn Werner programmet. Själv skrev jag att det liknande lyteskomik. SVT kunde såklart inte bry sig mindre, och i skrivande stund är vi nog många som är tacksamma för det, svältfödda på drama som vi är sedan Paradise Hotel blev ett barnprogram.

ANNONS

Lyteskomik eller ej, “Gift vid första ögonkastet” har ett svårlaget underhållningsvärde.

I säsongens första avsnitt lär vi känna deltagarna och vad de letar efter hos en partner. Här hittar vi konstnären tillika projektledaren tillika kommunpoets-look-a-liken August, som beskriver sig som en naiv liten prins som hoppas få träffa en prinsessa. Han bor i ett hus han har byggt själv och som, förlåt, ser fullständigt livsfarligt ut. Han ska gifta sig med djurskötaren Caroline som kan ha norra Europas sämsta kravlista: någon som är smart, kan diskutera och tar disken (klipp till när hjälten August står och diskar utomhus). Hon gillar att laga mat och han gillar ... matlådor. Otrolig match.

Än mer illavarslande känns matchen mellan sjuksköterskan Stina, en så kallad tuff brud i lyxförpackning, och produktchefen Fredrik som söker någon med skinn på näsan. Enligt experterna har de matchats på “värderingar och inte utseende”, vilket psykoterapeuten Maria Farm säger med oroväckande pillemarisk blick. Betyder det att detsamma inte gäller för de andra paren, eller att Stina och Fredrik kommer ta löpet åt motsatt håll när de ser varandra vid altaret? Vana tittare vet att detta inte bådar gott (lex Axel och Märtha från förra säsongen).

Sourcream and onion-andedräkten är liksom ömsesidigt uteslutande med ha en konstant sex appeal, har Mäklar-Ida tänkt på det?

Sedan har vi en personlig favorit: sjukvårdsbiträdet Lina och enhetschefen på akutavdelningen, Alexander. Detta kanske jag får äta upp, men jag förstår helt varför de har matchats. Båda är lugna, jordnära och verkar ha rimliga önskemål på en framtida partner. Helt klart taco-par-potential, minus tacon.

ANNONS

Sist, men absolut inte minst, har vi mäklaren Ida. Hon vill ha en lagspelare och en passionerad älskare, en kombination preferenser som ger mig fullständigt stresspåslag. Hur är det ens fysiskt möjligt att upprätthålla rollen “passionerad älskare” i mer än två minuter (bildligt talat, men också lite bokstavligt) om man också förväntas andas, existera, leva under samma tak? Sourcream and onion-andedräkten är liksom ömsesidigt uteslutande med konstant sex appeal, har Mäklar-Ida tänkt på det?

Tur att hon i alla fall har “stor stark man” på önskelistan eftersom hon lägligt nog matchats med just militärofficeren Arvid Stark, som dessutom delar hennes ytterst sällsynta intresse för att “vara i naturen”. Hon är hopplöst ostrukturerad och han optimerar sitt liv i ett exceldokument. Vad som än kan gå fel har han garanterat gjort en kalkyl på det.

Men det är ett problem för framtiden, för precis innan första avsnittet tar slut ser vi Stark-Arvid rida in till vigseln på en vit häst till en brunstig Mäklar-Idas stora beundran. Hästen stånkar, hon stönar. Säsongen är igång och precis allt kan gå fel.

Det är underbart.

LÄS MER:Klandra inte din partner för din svartsjuka – sök hjälp

LÄS MER:De är med i "Gift vid första ögonkastet"

LÄS MER:En besinningslös guide till våra svenska dejtingserier

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS