”Gift vid första ögonkast”-gänget på äventyr i Stockholms skärgård.
”Gift vid första ögonkast”-gänget på äventyr i Stockholms skärgård. Bild: SVT

Nina Morby: ”Gift vid första ögonkastet” del 7– Hur allt går fel när paren träffar varandra

Det är dags för årets parhelg, ett stående inslag i programmet som brukar förstärka de känslor som redan finns där. Med andra ord: för alla utom Stina och Fredrik riskerar detta bli 48 mycket obehagliga timmar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

SPOILER ALERT!

Håll i hatten, spänn fast säkerhetsbältena och lås in barnen: Det är dags för årets parhelg, också känt som 48 timmar av strindbergska äktenskapskriser och – tyvärr? – utsökt, alkoholinducerat tv-drama.

Denna säsong är det Stockholms skärgård som för evigt kommer framkalla en bitter eftersmak hos, om inte alla, så åtminstone tre av fyra par när de ska jämföra sig in på minsta lilla pormask, utvärdera sina relationer tills de jämnats med permafrosten. Parhelgen är ett stående inslag i programmet och brukar, enligt psykologen Fredric Bohm, förstärka de känslor som redan finns där. Med andra ord: för alla utom Stina och Fredrik riskerar detta att bli mycket, mycket obehagligt.

ANNONS

Parens första möte med varandra sker på båten ut till ön, en resa som får “Titanic” att framstå som en romantisk komedi. Det börjar med att Arvid och Ida utser Agust och Caroline till “tantraparet från Järna”, en kategorisering som Caroline inte direkt kommer använda i sin framtida Tinderbio. Den riktiga underhållningen börjar dock när Fredrik och Stina anländer och framkallar en chockreaktion hos de andra paren när de inser hur lite dessa två tycks vilja styckmörda varandra, att de – tro det eller ej – inte haft ett enda bråk än så länge.

Det dröjer inte länge innan Arvid och Ida övertrumfar spikbråket när de återigen förvandlar programmet till ett porrfilm.

Några mycket nervösa sekunder följer bland resterande par, som just insett att de kommer förlora titeln som årets bästa (ja, såklart är det en tävling). Det är i sådana stunder man tackar högre makter för alkoholens bedövande effekter. Och mycket riktigt: innan de nått ön poppas den första flaskan bubbel som ska höja sanningshalten och sänka konsekvenstänket tillräckligt för att SVT ska nå sina tittarsiffror även detta år. Ta bara guldögonblicket när Stina berättar om sin (nu bordlagda) plan att göra IVF som får girlbossarna Arvid och Ida att stämma in i en helt besinningslös hyllningskör som slutar med att Ida utbrister “Pussy power” och får oss tittare att vilja dricka råttblod.

ANNONS

Härifrån är avsnittet en lång, plågsam färd rätt ned i avgrunden. Uppgiften att inreda stugorna efter hur de är som par resulterar snart i ett nytt meningslöst bråk mellan Agust och Caroline när en viss frisinnad själ (gissa vem) vill spika upp en halsduk på väggen till den andres stora förtret. Det slutar med att Caroline dränker sina sorger i Östersjön medan Agust tjurar i sängen i vad som nu känns som en evig loop.

Men säg den olycka som varar. Det dröjer inte länge innan Arvid och Ida övertrumfar spikbråket när de återigen förvandlar programmet till ett porrfilm. Först presenterar de sitt val av inredningsdetalj (två nakna barbiedockor i missionärsställning) för att sedan hångla länge och sensuellt under den gemensamma middagen medan de andra paren stressat sippar på sina öl och letar efter en majskolv att dunka i huvudet.

Men värst, och lite oväntat, är de känslor som Arvid ger uttryck för när Idas festglada alter ego Kerstin vill fortsätta shotta.

Stämningen är minst sagt psykotisk, som en blandning av “The blair witch project” och en avlägsen släktings 55-årsfest man verkligen ångrar att man tackade ja till.

Tyvärr stämde också prognosen: de känslor som redan fanns där verkar ha förstärkts under kvällen. Det blir tydligt när Lina säger till Alexander att hon saknar pirret som hon ser hos de andra paren, och när Agust sorgset ser på hur de andra kramas medan han och Caroline fortfarande tycks ha en helt platonisk relation.

ANNONS

Men värst, och lite oväntat, är de känslor som Arvid ger uttryck för när Idas festglada alter ego Kerstin vill fortsätta shotta. Han använder orden “osexigt” och “avsmak”, två typiskt dåliga ord att förknippa med sin nyblivna fru (som såklart säger mer om honom än om Ida). Det bäddar minst sagt för ett osexigt och avsmakligt samtal när bakfyllan kickat in. Jag längtar.

Fler texter på GP Kultur om ”Gift vid första ögonkastet”:

LÄS MER:”Gift vid första ögonkastet” känns trött och sömnigt

LÄS MER:Bröllopsresan är över – nu vacklar SVT-paren

LÄS MER:Romantiskt och plågsamt under parens bröllopsresa

LÄS MER:Efter bröllopsnatten – bebisprat i sängen

LÄS MER:Kättja och förnedring när paren gifter sig i tv

LÄS MER:”Gift vid första ögonkastet” – så känns de nya paren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS