Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Generiskt sommarprat med ett budskap

Suad Alis sommarprat handlar om flykten, hennes barndom och snabba karriär som expert och opinionsbildare - och också om hur det är att växa upp som svart i Sverige.

Att recensera en persons liv gör sig inte. Suad Ali sommarprat är därför svårt att säga något om. För till stora delar är det ett generiskt sommarprat - en rekapitulation av hennes barndom, uppväxt, kryddat med CV-detaljer från hennes onekligen högt meriterade och snabba karriär. 27 år, bildade föräldrar, redan statsvetare, expert på migrationsverket och omskriven opinionsbildare. Att hon dessutom är en språkbegåvning är klart. Välfunna beskrivningar rullar fram som mild poesi. Musiken följer i samma tempo, en pepplåt efter annan om den egna individens möjlighet att resa sig och bli något mer.

Glöden märks också där, viljan att förmedla hur det är att som svart växa upp i Sverige. Vikten av att säga ifrån. Hur det är att bemötas som svart kvinna i ett vitt land, oavsett klassbakgrund. Kornen finns, och de känns. Men inbäddat i ett sommarprat av modell 1A bleknar det viktiga budskapet något.

Sommar i P1 16/8: Sara Parkman & Samantha Ohlanders, musiker

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.