Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kurdo Baksi är författare och samhällsdebattör. Bild: MAJA SUSLIN / TT
Kurdo Baksi är författare och samhällsdebattör. Bild: MAJA SUSLIN / TT

Kurdo Baksi: Ge diplomatpass till göteborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai

Idag, på pressfrihetens dag, uppmanar debattören Kurdo Baksi att ge Sveriges båda samvetsfångar diplomatisk immunitet – så att vi kan få hem dem.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Idag är det FN:s pressdag och pressen är en viktig grundbult i yttrandefriheten. En dag som denna går mina tankar främst till de oskyldigt frihetsberövade göteborgarna och svenska medborgarna Gui Minhai och Dawit Isaak. Inga har som dessa två göteborgare aktualiserat press- och yttrandefriheten i vårt land.

">
Den svenska journalisten Dawit Isaak är fängslad i Eritrea sedan 2001. Bild: KALLE AHLSÉN
Den svenska journalisten Dawit Isaak är fängslad i Eritrea sedan 2001. Bild: KALLE AHLSÉN

Den 55-årige förläggaren, poeten och Tucholsky-pristagaren Gui Minhai kidnappades av kinesiska agenter utanför sin semesterbostad i turistorten Pattaya i Thailand i oktober 2015. Kidnappningen genomfördes efter att Gui Minhai publicerat regimkritiska böcker på sitt förlag Mighty Current och sålt böckerna i sin bokhandel Causeway Bay Books i Hongkong. Efter två år fick han lämna fängelset men sattes i husarrest. Men i januari 2018 kidnappades han ännu en gång när han var befann sig på tåg i staden Jinan i Shandong-provinsen tillsammans med svenska diplomater.

I år dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en hemlig rättegång för att ha ”tillhandahållit information till utlandet.” I strid med kinesisk lag nekas han advokat och familjebesök.

Den 56-årige Dawit Isaaks öde är också lika hjärtskärande. Han sitter i fängelse Eritrea sedan snart nitton år för att ha använt sig av yttrandefriheten i ibland annat tidskriften Setit. Hans dotter Betlehems aktuella bok ”Mitt liv utan dig” skildrar inte bara hur hon växer upp utan en far som hon älskar utan också anatomin och strukturerna i den diktatoriska enpartistaten under den nyckfulle presidenten Esaias Afewerki.

">
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som varit frihetsberövad i Kina sen 2015. Bild: Anders Wiklund/TT
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som varit frihetsberövad i Kina sen 2015. Bild: Anders Wiklund/TT

Trots att nitton år har gått gömmer sig Sveriges utrikesdepartement bakom korta uttalanden, fördömanden och tyst diplomati.

Nej, nu måste Sverige visa handling! Orsaken till frihetsberövanden är politiska. Det behövs med andra ord politiska lösningar. Jag är mycket medveten om att det är svårt att hämta yttrandefrihetsfångar ifrån despotiska stater men man måste vända på varenda sten för att rädda sina oskyldigt fängslade medborgare. Varför anställer inte svenska utrikesdepartementet våra främsta yttrandefrihetsambassadörer, nämligen Gui Minhai och Dawit Isaak så att de lättare kan komma hem?

Kom igen Sveriges utrikesdepartement! Låt inte Gui Minhai och Dawit Isaak lida i ytterligare år eller årtionden. Ge dem diplomatisk immunitet och diplomatpass så att de kan komma hem till Göteborg!