Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gaultier - en rebell i finrummen

Då var han en nagel i ögat på modevärlden. I dag, 35 år senare, är han älskad och uppburen modeskapare. Jean Paul Gaultier har fortsatt att omfamna det avvikande - nu visas hans omdiskuterade kreationer i Sverige.

Debutkollektionen från 1976 slog ned som en blixt. Med sin extravaganta design utmanande han den klassiska uppfattningen om vad som är vackert. Av de konservativa finsmakarna utsågs Jean Paul Gaultier snabbt till det franska modets enfant terrible.

-Efter mina visningar kom folk fram till mig och sade med ironi: "Lycka till med att sälja den där kollektionen". Kläderna chockerade, säger han.

Levande utställning

"Museum är för de döda". Det har varit Gaultiers stående svar när det gäller utställningar. Men tanken på en levande utställning fick honom att ändra sig.

I The fashion world of Jean Paul Gaultier - from the sidewalk to the catwalk som visas på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm, väcker han med modern teknik liv i skyltdockor. På ett trettiotal provdockor projiceras röster och ansiktsrörelser.

-Jag ville inte göra en död utställning med min första skapelse från 1972 och framåt, jag ville inte ha den typen av retrospektiv.

Ungefär 120 kreationer med accessoarer från 1970-talet till i dag väntar besökarna. Dessutom ställs skisser, scenkläder och videor ut.

Influerad av tatueringar

Jean Paul Gaultier plockar inspiration från gatan och redan från början av hans karriär bjöd han in subkulturer till finrummen.

Franska punkdrottningen Edwige Belmore har flera gånger gått visningar för modeskaparen. Han föll för hennes stil, som tatuerad tjej stack hon ut i Paris gatubild på 1970-talet. Tatueringar och piercingar är återkommande teman i hans kreationer.

-Tatueringar kände vi mest igen från kriminella kretsar och sjömän, det har en rebellisk framtoning som inspirerar mig, säger han och förklarar: -Jag började inte använda mig av det för att chocka, jag plockade upp någonting som redan fanns där. Det var så vackert och en sådan emotionell chock för mig. Om jag blir berörd av något kanske andra också blir det.

Udda skönhet

Gaultier fascineras av det avvikande och vill försvara rätten att tänka annorlunda - kanske för att han själv alltid känt sig ovanlig.

-Jag var inte bra på fotboll, jag var en lite mer känslig kille och blev avvisad i skolan. Jag drogs till de som var annorlunda, säger han och minns särskilt en rödhårig tjej som gick i samma skola.

-Hennes hy var så ljus att man kunde se venerna genom den. Jag älskade det! Hon var så vacker. Jag var mer attraherad av det utseendet än klassisk skönhet.

Tecknade åt klasskompisar

Hos farmor Marie fick Gaultier titta på revyteatern Folies Bergère på tv. Han satt som klistrad framför rutan med ögonen nålade vid dansarnas fjäderplymer, pärlbeströdda trosor och paljettsmyckade bh:ar. Han började rita av dansarna. I skolan satt han med näsan djupt ner i skissblocket.

-Läraren blev arg för att jag inte lyssnade på vad hon sade. Därför fick jag gå runt mellan olika klasser och visa upp mina teckningar. Det skulle vara ett straff men de log och skrattade. Det var den första positiva reaktionen jag fått, efteråt bad de mig rita åt dem. Det var min biljett till att få vara delaktig och integreras.

  

JEAN PAUL GAULTIER:

Född: 24 april 1952 i Arcueil i norra Frankrike.

Gör: Modeskapare, gör både haute couture och prêt-à-porter.

Bakgrund: Saknar formell utbildning och började som ung skicka skisser till berömda modeskapare. Pierre Cardin blev imponerad av bilderna och anställde Gaultier som assistent. 1976 lanserade han sin första kollektion. Hans kläder ansågs dekadenta och provocerade och gjorde honom känd som franska modets enfant terrible. 1997 grundade han sitt eget modehus. Mellan 2003 och 2010 var han konstnärlig ledare för märket Hermès.

Aktuell: Med utställningen The fashion world of Jean Paul Gaultier - from the sidewalk to the catwalk som visas på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm mellan 15 juni och 22 september. Besökaren får se skisser, scenkläder, kreationer, filmer och annat som visar modeskaparens karriär från 1970-talet till i dag.

Arbete i urval: Designade Madonnas klassiska strutkorsett till hennes Blond ambition-turné 1990. Har ritat kläder åt Marilyn Manson och Kylie Minogue samt till bland annat Luc Bessons Femte elementet och Pedro Almodóvars Kika. Hans herrparym Le mâle är en av Sveriges mest populära dofter.

Kuriosa: Släppte 1988 singeln How to do that där han pratsjunger sig igenom en kreativ process med sin karaktäristiska franska brytning.

    

SER SKÖNHET I ALLT:

Jean Paul Gaultier försöker se skönhet överallt, även på de mest oväntade ställena. Konservburkar är återkommande i hans arbete. De har synts i form av väskor, parfymförpackningar och smycken.
-Jag skulle mata min katt en dag. Jag öppnade burken, hällde ut köttet och tittade på den. "Det här skulle kunna vara ett smycke, varför inte färga plåten det och göra ett armband av det", tänkte jag. Burken hade ordet kattmat skrivit på sig, men utan det märket kan det vara något annat.

 

LEVANDE UTSTÄLLNING:

-Jag gick in i ett mörkt litet kapell där jag såg ungefär tolv ansikten. När jag satte mig ned började ansiktena prata. Det var så märkligt, de såg så verkliga ut. Men så bam! Allt stannade och jag insåg att det var en projektion. Jag älskade det. När jag träffade regissören Denis Marleau pratade vi om att jag skulle använda det.

  

VARIERANDE MODELLER:

För att visa att det finns olika typer av skönheter anlitar Gaultier modeller i alla storlekar till sina visningar. Till sommarkollektionen 2011 lät han Gossip-sångerskan Beth Ditto öppna och avsluta visningen i Paris.
-Hon har en glädjefull attityd. Hon är vacker för att hon är fet, för att hon har väldigt blek hy, för att hon rör sig vackert och för att hennes ögon är så levande.