Det är en gata väster om Opaltorget som nu får namnet Zirkongatan.
Det är en gata väster om Opaltorget som nu får namnet Zirkongatan. Bild: Jonas Lindstedt

Gata i Tynnered får inte heta "Granatgatan"

I samband med ett bostadsprojekt i Tynnered döptes tre nya gator. Som resten av området namngavs de efter ädelstenar, men ett av namnen har väckt reaktioner. Nu står det klart att Granatgatan tvingas byta namn till Zirkongatan.

ANNONS
|

När gator, torg och andra platser ska få namn i Göteborg är det kulturnämnden som fattar besluten. De får förslag från en speciell namnberedning som har i uppgift att hitta namn som kan passa in bra i området.

Under tisdagen skulle kulturnämnden rösta om elva nya namn, men det vara bara ett som väckte diskussion, Granatgatan i Tynnered.

Fastighetskontoret reagerade

Granatgatan fick sitt namn redan 2012, tillsammans med Ametistgatan och Onyxgatan, i samband med att det skulle byggas nya bostadshus runt Opaltorget. I väntan på byggprojektet har gatunamnet inte synts på kartor eller skyltar. Nu står det alltså klart att det aldrig kommer att göra det.

ANNONS

LÄS MER:Gatunamn i Tynnered bedöms som olämpligt

Förra veckan kunde GP berätta att fastighetskontoret ogillar namnet. I ett beredningsförslag till kulturnämnden påpekar de att Tynnered är listat av polisen som ett "särskilt utsatt område" och att namnet är "direkt olämpligt i ett område med den problematik som finns vid Opaltorget".

I stället har de föreslagit namnet Zirkongatan, vilket namnberedningen ställer sig bakom. Under tisdagen röstade också kulturnämnden för namnbytet.

– Vi sätter stor tilltro till namnberedningen och har man gjort den här bedömningen finns det ingen anledning för oss att göra en annan, säger Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämnden.

Röstade ensam emot namnbytet

Men det håller inte Jörgen Fogelklou (SD) med om. Han var ensam i kulturnämnden om att rösta emot namnbytet. I ett yrkande jämför han det med att byta namn på exempelvis "skärtorsdag", "Sprängkullsgatan" eller "Skottland".

– Jag har inget emot det nya namnet man väljer. Det är undfallenheten som jag reagerar mot. Så fort det handlar om utanförskap blir vi så handfallna, säger han.

LÄS MER:Så bestäms Göteborgs gatunamn

Jörgen Fogelklou tror att namnbytet även kan få negativa konsekvenser på sikt.

– Tror de att det här löser problem i utanförskapsområden? Jag tror att man snarare befäster utanförskapet om de boende går runt och tänker att "här vågade man inte ens döpa gatan till Granatgatan".

ANNONS

Ann Catrine Fogelgren delar inte slutsatsen. Hon påpekar att det handlar om ett nytt namn och att det fortfarande inte är någon som bor på gatan. Hon menar att hela ärendet egentligen är bagatellartat.

– Det är klart att granat har olika betydelse. Det kan vara granatäpple, som stenen eller som man använder som vapen. I ord med flera betydelser läser människor in olika saker. Här tycker jag att man hittade en väldigt bra ersättning, eftersom zirkon också har hittats i närheten. Det är synd bara att man inte gjorde det från början.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS