Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ina Lundström spår att det storslagna slutet av
Ina Lundström spår att det storslagna slutet av "Game of thrones" inte alls är ett slut. Istället lär HBO krama ur ett gäng uppföljare inom en snar framtid. Bild: HBO via AP

Ina Lundström: "Game of thrones" är långt ifrån slut – tyvärr

Efter åtta år som ett av världens mest inflytelserika kulturfenomen går "Game of thrones" i graven om bara timmar. Men den som väntar sig en värdig död och begravning lär bli besviken.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Sedan tv-serien "Game of thrones" började sändas våren 2011 har antalet nyfödda som döpts efter seriens karaktärer ökat stadigt. I fjol kom 2 594 Aryas, 560 Khaleesis och 58 Tyrions till världen bara i USA. Det finns människor idag långt bortom seriens produktionsbolag HBO som tjänar sitt levebröd genom att rapportera om serien i poddar och på Youtube. Men nu då?

På natten till måndag sänds det sista avsnittet och vad ska det då bli av alla Instagramkonton, tyckare och fanfictionskribenter som vigt sitt liv åt serien och böckerna i åratal? Ska de behöva kasta sig över gamla "Lost"-avsnitt i pur desperation eller göra ett halvhjärtat hajpningsförsök med nästa HBO-produktion som man gjorde med Westworld? Nej. För du har inte hört det sista om Westeros, Targaryens och White walkers än på länge.

På ett sätt gör det mig glad. Få saker roar mig lika mycket som att leta efter urflippade foliehattsteorier på Reddit kring hemliga kopplingar mellan karaktärer i George RR Martins bokserie "A song of ice and fire" och teveserien som böckerna bygger på. Trots att jag har ett obefintligt intresse av drakar, zombies och fältslag fångade serien mig från första rutan. För bortom allt det där som gör "Game of thrones" till fantasy har det alltid vilat en fantastisk berättelse som drivs framåt av komplexa karaktärer, ledtrådar och oväntade vändningar. Tyvärr är det inte så längre.

LÄS MER: Golare har inga polare

I senare avsnitt av "Game of thrones" har det vackert utmejslade blivit hafsigt framyxat. Istället för att ge exempel som visar oss karaktärernas intelligens, slughet eller ondska klistras egenskaper på personer i hopp om att vi tittare ska acceptera dem. Dessutom kastade manusförfattarna in och ut en älskad varg i säsongen helt utan annat syfte än att blidka fansen.

Istället för en serie som berättar något för oss, serveras vi nu coola scener staplade på varandra. Men värst av allt är hur Night king behandlats. Hela serien inleds med detta hot, som vill utrota hela jävla mänskligheten med hjälp av sin förmåga att återuppväcka döda människor till zombieliknande, stapplande skelett som han helt kontrollerar. Under hela seriens gång har små ledtrådar lagts ut om Night kings ursprung, plan, verkliga fiende. Men för några avsnitt sedan dog han bara. Helt utan att lösa de gåtor som så varsamt planterats ut under åren.

LÄS MER: Recension: "Game of thrones" – säsong 8 – avsnitt 5

Varför fick vi inget veta? Min gissning är att HBO väljer att krama ut den här historien ett tag till. De arbetar just nu med utkast till fem olika "Game of thrones"-relaterade serier. Den som kommit längst, och lär släppas först, går under arbetsnamnet "The long night" och behandlar just Night king. Likt de stapplande liken i de dödas armé kommer prequels, sequels och spinoffer överskölja oss inom de närmaste åren. Men tyvärr kommer de nog inte att styras av en enskild persons vision och vilja. Utan, om man ska dra slutsatser av den senaste säsongen, snarare attackera oss som en irrande hord, styrd av ett hopkok av fansens önskningar, coola scener, uttråkade poddare och ivern att skapa uppföljare.