Eriksson har "verkat för en underhållning som avbildar vardagens enkelhet på ett poetiskt, vemodigt och samtidigt skrattretande sätt" enligt universitets motivering.
Eriksson har "verkat för en underhållning som avbildar vardagens enkelhet på ett poetiskt, vemodigt och samtidigt skrattretande sätt" enligt universitets motivering. Bild: Ola Torkelsson

Galenskaparnas Claes Eriksson och Martin Bagge blir nya hedersdoktorer

Galenskaparnas Claes Eriksson och vissångaren Martin Bagge har utsetts till hedersdoktorer för 2019 vid Humanistiska fakulteten i Göteborg.

ANNONS
|

Claes Eriksson är regissör, manusförfattare, skådespelare och kompositör. Han är medlem i Galenskaparna och After Shave som uppträtt tillsammans sedan 1982 och gjort bland annat 28 scenproduktioner tillsammans.

Göteborgs universitets lyfter fram i deras motivering hur Eriksson har "verkat för en underhållning som avbildar vardagens enkelhet på ett poetiskt, vemodigt och samtidigt skrattretande sätt".

Med "en säregen spelstil" har Eriksson reflekterat över dagsaktuella orättvisor och kritiserat dryghet och maktmissbruk i samhället. Han har förnyat svenska revytraditioner och alltid förespråkat humanistiska värden.

– Claes Eriksson har uthålligt främjat värdet av kultur, kunskap och individens värde i en lättsam ton. Han har varit drivande i en underhållning som provocerar fram djupare saklighet, kritiskt tänkande och självreflektion i vårt samhälle, säger Marie Demker som är dekan på Humanistiska fakulteten i ett pressmeddelande.

ANNONS

Martin Bagge är sångare, musiker och kompositör och har, enligt Humanistiska fakultetens motivering, förenat att vara folkbildande underhållare och vishistoriker.

Bagge är specialiserad på äldre svenska visdiktare som Carl Michael Bellman och Lasse Lucidor, men har även tonsatt dikter av Harry Martinson.

– Martin Bagge är både vissångare och förmedlare av ett svenskt kulturarv. Att rekonstruera, upprätthålla och förnya musikens och lyrikens historiska landskap har varit centralt i Martin Bagges kulturgärning, säger Marie Demker.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS