Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gabriela Pichler fick ta emot Angelos-statyetten från Göteborgs tillträdande biskop Susanne Rappman.  Bild: Mikael Ringlander
Gabriela Pichler fick ta emot Angelos-statyetten från Göteborgs tillträdande biskop Susanne Rappman. Bild: Mikael Ringlander

Gabriela Pichler prisad för Amatörer

Det regnar både lovord och priser över Gabriela Pichler och hennes långfilm Amatörer. På måndagen fick hon ta emot Svenska kyrkans filmpris Angelospriset på 50 000 kronor.

Pichler var ovetandes om prisutdelningen, som gjordes under ett av Göteborgs filmfestivals seminarier på måndagen.

– Sjukt överraskande att bli kuppad! Fantastiskt roligt och fint att man har sett människokärleken i filmen. Det är fint att man tar tar fasta på det, för det har vi jobbat extra mycket på. Det att inte att bygga stereotypa karaktärer utan istället visa att människor har flera sidor, bra som dåliga, men man gillar dem ändå, säger Gabrieal Pichler i ett pressmeddelande.

Guldbaggebelönad för debuten

Amatörer invigde hela filmfestivalen och fick stående ovationer. Det är Gabriela Pichlers andra långfilm efter den flerfaldigt Guldbaggebelönade Äta sova dö.

Juryns motivering till priset lyder:

Med den fiktiva kommunen Lafors som samhällsspegel, ger oss Gabriela Pichler en berättelse fylld av komik, hopp och medmänsklighet. En historia med varma och underbara personporträtt, där alla skildras utifrån den demokratiska principen om människors lika värde.

Amatörer skildrar den lilla kommunen Lafors, som försöker få fart på ekonomin och locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. Som en del i kampanjen får ungdomar göra egna filmer om orten, något som inte blir som det var tänkt. Pichler har skrivit manus tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.