Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gabriel Byström: Public service splittrar allianspartierna

Hur ska public service finansieras i framtiden? Gabriel Byström skriver om ett infekterat bråk i alliansregeringen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det har utbrutit full storm mellan kultur- och finansdepartementet. Anledningen är den infekterade frågan hur radio och tv i allmänhetens tjänst (public service) ska finansieras i framtiden.

När public service-utredningen anlände i början av september föreslog utredarna att licensavgiften skulle skrotas och ersättas av en avgift som samlades in av Skatteverket. Förslaget var väl förankrat i de flesta partier. Allt tydde på en smärtfri övergång till ett nytt finansieringssystem i samband med den nya tillståndsperioden som börjar 1 januari 2014.

Men utredningen skickades aldrig ut på remiss. Veckorna gick, det började viskas om att problem hade uppstått. Snart var det uppenbart att det fanns något som låg och skavde. I går kom svaret. Finansdepartementet har satt sig på tvären. Finansminister Anders Borg vill inte att de medel som ska bekosta public service ska ligga utanför den årliga budgeten. Borg vet givetvis att han rör den allra känsligaste delen av hela finansieringsbiten när han ifrågasätter just detta.

Public service-utredarna med juristen Martin Holmgren i spetsen har gjort ett snyggt jobb för att se till att konstruera en avgift som inte riskerar att utsättas för den årliga budgetprövningen, en nödvändighet för att värna oberoendet och säkra långsiktigheten. I grunden: SVT, SR och UR ska inte behöva vara rädda för hoppande politiska majoriteter och plötslig opportunism. Den lösning finansdepartementet föreslår är både politiskt och opinionsmässigt omöjlig. En mer hårdför krigsförklaring mot public service-bolagen är svår att tänka sig.

I går skickades utredningen ut på remiss. Nu har ett antal instanser tre månader på sig att fundera. Vad gäller frågan om finansiering vill finansdepartementet ha en extrautredning vilket möjligen förvånar eftersom experter från samma departement fanns med i public service-utredningen. Kulturdepartementet meddelade i går att regeringen återkommer med ett nytt beslutsunderlag i finansieringsärendet. Låsningen mellan Lena Adelsohn-Liljeroth och Anders Borg är uppenbar.

Så hur går det? Två scenarion. Antingen behålls licensen. Eller så blir det en bred uppgörelse där Skatteverket samlar in tv-avgiften ungefär som utredningen föreslog. Något som med lite fingertoppskänsla går att göra utan att varken kultur- eller finansdepartement tappar ansiktet. Förhoppningsvis landar det slutgiltiga förslaget där. Det finns åtskilligt att vinna med en dylik nyordning.