Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ungerns ambassadör Lilla Makkay / GP:s kulturchef Gabriel Byström.

Gabriel Byström: Megafon för Ungerns regering

I förrgår kväll sa kulturutskottet i EU-parlamentet nej till ungraren Tibor Navracsics som ny kulturkommissionär. Markeringen är en välkommen signal från EU: unionen tänker inte längre stillatigande se på hur Ungern kränker demokratiska rättigheter och steg för steg monterar ned pressfriheten.

Ambassadör Makkays reaktion på svensk medierapportering om utvecklingen i Ungern följer den retoriska modell som utvecklats under regeringspartiet Fidesz drygt fyra år vid makten. Kritik från omvärlden beror antingen på djup okunskap om den ungerska nationen och dess särart alternativt är den en följd av ideologisk övertygelse. Europeiska liberaler och europeisk vänster ropar högt eftersom det nationalkonservativa Ungern visar upp så fantastiska resultat. Som megafon för den ungerska regeringen gör ambassadören vad man kan förvänta även om det är plågsamt att ta del av.

Om den ungerska ambassadören på allvar hade velat diskutera situationen i sitt hemland borde hon ha funderat på varför Ungern rasar när Reportrar utan gränser rankar pressfriheten i världens länder (Ungern ligger numera på plats 64). Hon borde ha funderat över varför den före detta fascistiske toppolitikern Dániel Papp fått en av de högsta chefsposterna inom public service samtidigt som tusen andra journalister, många av dem regimkritiska, sparkats.

Lilla Makkay kunde ha resonerat om varför regeringspartiet Fidesz gjort om hela valsystemet så att det gynnar det egna partiet. Eller funderat över varför fascistiska 30-talsförfattare som József Nyírő numera är obligatorisk läsning för ungerska skolbarn. Lilla Makkay kunde ha förklarat varför Författningsdomstolen numera befolkas av en majoritet med Fideszlojala ledamöter. Det hade förstås också varit intressant att höra Lilla Makkay resonera om varför hon tror att Ungerns premiärminister Viktor Orbán uttrycker sådana tveksamheter runt den liberala demokratin och varför han pekar ut Kina och Ryssland som förebilder. Möjligen också någon rad om hon vet vad det beror på att premiärminister Orbán under så lång tid varit tydlig med att Ungern behöver ett enda starkt parti som kan leda landet in i framtiden. Kanske kunde hon ha sagt något den omfattande offentliga nostalgi som riktas mot den uttalade antisemiten Miklós Horthy som ledde landet under ett kvarts sekel. Och varför inte några tankar om hur hon tror att det kommer sig att Fidesz genomfört fascistiska Jobbiks partiprogram under den senaste mandatperioden.

Naturligtvis hoppas ambassadör Makkay att Bokmässan 2015 ska bli en propagandaseger för regimen. "En unik möjlighet". Att det finns en del att diskutera vid sidan av den enastående litterära ungerska traditionen är uppenbart. Bokmässans roll som katalysator för diskussioner som artikulerar motbilder och regimkritik kommer att bli väsentlig.

.

Läs också Ungerska ambassadörens debattartikel: Ambassadören: Nyansera bilden av Ungern

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.