Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gabriel Byström: Det är klart att datorägare ska betala

Domen från förvaltningsrätten är fullt logisk, skriver GP:s kulturchef Gabriel Byström.

Det är klart att datorägare ska betala radio- och tv-avgift. Och de hushåll som förfogar över en smart mobiltelefon. Om vi nu ska ha avgiften kvar vilket regeringen ansåg i public service-propositionen förra veckan. Därför var domen från förvaltningsrätten i Luleå på måndagsförmiddagen fullt logisk. Det räcker med att förfoga över en dator, då ska avgiften betalas. 

Ett antal datorägare hade överklagat att Radiotjänst i Kiruna tagit ut radio- och tv-avgift av dem. Massor av överklaganden väntar från ilskna mobiltelefonörer som är ointresserade av att betala för radio och tv i allmänhetens tjänst. 

Diskussionen är märklig av flera anledningar. Dels därför att det möjligen inte är en nyhet att tekniken har förändrats, det går lika bra att titta på tv på datorn som på en vanlig tv, i många fall bättre. Playtjänsterna är utbyggda och fortsätter att utvecklas, inte minst av SVT. Avgiften handlar inte om i vilken grad man använder vissa tjänster utan grundar sig på möjligheten att ta del av ett utbud. Dels därför att diskussionen blivit så politisk laddad. Det hummades och tittades bort en hel del i vintras när Radiotjänst fick kritik för sin jakt på hushåll med dator eller personer med smarta telefoner som inte betalade avgift. Detta trots att Radiotjänsts agerande knappast borde komma som en överraskning om man tittar närmare på hur regelverket ser ut.

När public service-utredningen presenterades förra veckan slog regeringen fast att avgiften ska utredas en gång för alla. Sannolikt med sikte på en reform från och med 2020. Det är klokt, dagens system har ett bäst före-datum som redan passerats. Bortåt en halv miljon hushåll fuskar. Men fram till dess, fram till ett nytt avgiftssysem konstruerats, finns det ingen anledning att låta bli att ta ut avgift av dem som är avgiftspliktiga oavsett om de äger tv eller enbart en dator.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.