Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gabriel Byström: Gabriel Byström: Beskatta internet bara ett steg

Den föreslagna internetskatten kommer att genomföras förr eller senare i Ungern. Det är ett effektivt sätt att kontrollera medborgarnas internetvanor, skriver Gabriel Byström, kulturchef på GP.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Till slut backade Viktor Orbán. Efter några dagars massiv kritik konstaterade den ungerske premiärministern i fredags att den internetskatt som hans regering planerat att införa behöver arbetas om. Förändras en aning. Så dämpas protesterna, omvärlden lugnar sig, och blickarna riktas åt ett annat håll.

NU ÄR DETTA inget ovanligt. Den ungerske premiärministern är en påfallande skicklig politiker som under de senaste 4,5 åren steg för steg förändrat Ungern utan att EU kunnat göra annat än att hytta lite lamt med näven. När Viktor Orbán och regeringspartiet Fidesz stött på kritik har retoriken ofta varit densamma. Omvärlden är korkad och illasinnad och förstår ingenting. Inhemska kritiker har avfärdats som tragiska vänsterliberaler, inte sällan etiketterade som landsförrädare. Ibland, när de föreslagna lagändringarna varit alltför dramatiska, har den ungerska regeringen lagt huvudet på sned och förklarat att man ändrar och gör som omvärlden vill. Bara för att efter någon kosmetisk förändring genomföra ursprungstankarna. Den politiska dansen i Ungern följer samma koreografi månad efter månad. Två steg fram, ett halvt steg tillbaka.

SÅ KOMMER NATURLIGTVIS den föreslagna internetskatten att genomföras förr eller senare. Den är ett första steg att kontrollera och reglera medborgarnas internetvanor på allvar. Tanken är att internetleverantörer ska betala drygt fyra kronor för varje gigabyte som deras användare laddar ner eller upp. Det skulle innebära en kostnad på ett par tusen kronor för att se en strömmad tv-serie.

Att digital distribution spelar en allt större roll i Ungern hänger ihop med den ungerska regeringens svårartade mediepolitik som skrämmer journalister till tystnad och låter en regeringstrogen mediemyndighet utfärda böter till den eller de medier som inte är lojala mot nationen. Traditionella medier lever under mediemyndighetens skugga. Men ännu går det inte att kontrollera vad som sägs eller skrivs på internet eller begränsa möjligheterna att ta del av det.

SAMTIDIGT KLIAR DET i fingrarna på fler än en Fidesz-politiker att också ge sig på dem som organiserar motstånd digitalt och sprider bilder som inte harmonierar med regeringspropagandan. Självcensuren i ungerska medier är numera av en så omfattande art att mycket av det som sägs och skrivs inte går att ta på allvar. Och det är förstås därför sverigedemokrater och andra kastar avundsjuka blickar mot den ungerska regeringens sätt att handskas med medier som inte rättar in sig i det nationalistiska ledet. Sverigedemokraten Kent Ekeroths hot på valnatten om att ”i sinom tid” tysta medier är i ljuset av detta fullt logiskt. Journalistiken ska stå i nationens tjänst, inget annat. Att beskatta internet är bara ett steg på den vägen.