Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gabriel Byström: Gabriel Byström: Africa Oil letar nya investerare

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Torsdag kväll. Drygt 200 personer har samlats i kongresshallen på Stockholm City Conference Center. Investerarträff. En powerpointbild projiceras. Rubriken enkel: Opening a new oil frontier in East Africa. Avsändare är Africa Oil. Strax ska bolagets dynamiske vd Keith Hill vandra runt på scenen och med sin basröst förklara varför de unga och gamla som sitter utspridda i bänkarna bör satsa sitt spar-kapital på det kanadensiska oljebolaget som kontrolleras av familjen Lundin.

Keith Hill är arg på marknaden. Hans bolag är i fantastiskt skick. Ändå har börskursen gått ned de senaste månaderna. Hill berättar målande om tongångarna bland andra råvarubolag på Torontobörsen som inte längre har marknadens förtroende. ”Jag var i Toronto förra veckan, det var självmordsstämning”.

Men för Africa Oil är framtiden ljus. Ja, mer än så. Den är fantastisk. Att de som investerar i bolaget kommer att kunna få tillbaka mångdubbelt är mest en formsak. Keith Hill, geolog i grunden, visar bild efter bild med olika bergslager i genomskärning. Bolagets egna beräkningar. Här är chansen till olja 19 procent. Där är den 34 procent. Potentialen på Afrikas horn är oerhörd. Etiopien och Kenya sitter på omfattande oljereserver. Om beräkningarna stämmer.

Mot slutet kommer en bild med bolagets tankar runt miljö, mänskliga rättigheter. Keith Hill kan inte nog poängtera på vilket allvar hans bolag tar dessa frågor. Africa Oil arbetar aktivt med att ”stödja och skydda mänskliga rättigheter”. Bolaget ska också bedriva affärsverksamhet ”på ett ärligt och etiskt sätt”.

Mänskliga rättigheter. Etik. Jobba i samklang med lokalsamhället. Så vill Africa Oil, som kontrolleras av råvarumiljardärerna i familjen Lundin, uppfattas. De tusentals svenskar som äger aktier i bolaget tycker uppenbarligen att ansträngningarna räcker.

Keith Hill säger däremot ingenting om de etiopier som tvingats bort från Ogadenregionen när Africa Oil började leta efter olja där. Han nämner inget om de vittnesmål om övergrepp, tortyr, nedbrända byar som cirkulerat. Vittnesmål Martin Schibbye och Johan Persson skulle undersöka när de greps och fängslades 2011. Hill säger ingenting om Abdullahi Hussein som smugglade ut bilder från Ogaden som visar hur etiopiska specialstyrkor förföljer lokalbefolkningen. Inte ett ord om den förundersökning om folkrättsbrott som pågår och där Lundin Petroleum står i fokus.

Naturligtvis gör han inte det. Naturligtvis väljer Keith Hill att peka på att de bolag som funnits inom Lundinsfären historiskt har haft en enorm värdestegring. Att priset som många människor tvingats betala för dessa framgångar varit mycket högt är en helt annan historia denna kväll.